Een wokpan inbranden: Hummus dat ook alweer!?
Wij kochten een tijdje geleden zo’n gietijzeren wokpan bij een toko in Amsterdam, om op de ‘echte’ manier te kunnen wokken. De verkoopster zei dat we de pan eerst moesten inbranden. Maar een wokpan inbranden, hoe doe je dat? Dat vroegen wij ons ook af en daarom hebben we het voor je uitgezocht.
Check hier de video: Wokpan inbranden
Direct naar:
Er zijn verschillende manieren om een wokpan in te branden. Zo zijn er variaties met kruiden of het bakken van een eitje, maar dat laatste doen wij liever niet. Als je de wokpan eenmaal hebt ingebrand zal ‘het laagje’ in jouw wokpan bij elk gerecht dat je klaarmaakt persoonlijker worden.
Waarom moet je een wokpan inbranden?
En waarom is inbranden nodig? Omdat een wokpan van staal of gietijzer snel roest en er blijft van alles aan plakken. In de fabriek is er alleen een coating laagje aangebracht om roesten in de winkel tegen te gaan.
Een wokpan met anti-aanbaklaag hoef je uiteraard niet in te branden!
Wat heb je nodig om een wokpan in te branden?
- Staalspons
- Vloeibare zeep
- Plantaardige olie (bijvoorbeeld kokosolie)
- Keukenpapier
- Tang
- Schuurspons
En een wokpan natuurlijk! 😉
Stappenplan wokpan inbranden
- Was de pan eerst grondig met zeep, water en een staalspons. Spoel daarna goed af.
- Zet de wokpan op hoog vuur totdat deze overal goed verkleurd is, tegen het zwarte aan. Draai de pan steeds een stukje om alle kanten goed te laten verkleuren.
- Smeer nu de hete pan in met plantaardige olie (bijvoorbeeld kokosolie) op een stukje keukenpapier. Pas op dat je je handen niet brandt! Gebruik bijvoorbeeld een tang.
- Zet de pan op laag vuur en laat 20 minuten staan zodat de olie in de pan trekt en een beschermlaag vormt.
- Laat de pan afkoelen en spoel vervolgens af met warm water en de zachte kant van de schuurspons.
- Smeer de pan nog een keer in met een dun laagje plantaardige olie.
Nu is je wokpan ingebrand!
Verder gebruik van je wokpan
Het is heel belangrijk dat je vanaf nu de pan nooit meer wast met zeep. Spoel de pan na gebruik altijd af met warm water en gebruik hooguit de zachte kant van een schuurspons. En smeer de pan na gebruik altijd in met een dun laagje plantaardige olie.
Veel wokplezier!
Wij zijn Thera en Tristan, de gezichten achter Vetjebol. Op Vetjebol vind je handige tips, lekkere plantaardige recepten, mooie en eerlijke kleding en fijne groene hotspots. Volg ons op Instagram voor meer food inspiratie!
Reacties
Hoi, mag de pan ook af worden gedaan met een afwasborstel?
Hi Steffi, dan gaat de beschermingslaag er weer vanaf. Dus het best kun je het met de zachte kant van een spons reinigen. Succes!