De vee-industrie zorgt voor meer uitstoot van broeikasgassen dan de hele transportsector bij elkaar (Cowspiracy, 2017). Dit feitje ken je misschien al wel. Ontzettend schokkend, zeker als je bedenkt hoeveel transport er op de wereld is. Van auto’s, schepen, vliegtuigen, vrachtverkeer… noem maar op! Maar hoe vervuilend is de transportsector?
Hoe vervuilend is de transportsector?
In Nederland alleen rijden al 8 miljoen auto’s rond (Bovag, 2016). Er komt 570 miljoen ton aan goederen ons land binnen per jaar, waarvan de grote meerderheid per zeeschip. In de hele wereld worden meer dan 50 miljoen vlieguren gemaakt per jaar (CBS, Transport en Mobiliteit, 2016). We kunnen niet zonder transport, maar zou het wel duurzamer kunnen?
Vliegen het meest vervuilend
Vliegen is het meest vervuilend en treinreizen het minst. Een retourvlucht Londen-Parijs zorgt voor 122 kg CO2 uitstoot per passagier tegen 11 kg per treinreiziger (Info.nu, 2015). CO2-uitstoot levert een grote bijdrage aan de klimaatverandering. Daarom besloten wij om met de trein op reis te gaan in plaats van een vliegtuig naar de andere kant van de wereld te pakken. Wij zijn van St. Petersburg naar Zuid-China gegaan per trein. Hier kun je daar meer over lezen.
8000 km autorijden per jaar
Vliegen doen we gemiddeld een stuk minder dan autorijden en daardoor is autorijden ook een hele grote vervuiler. In een jaar legt een Nederlander gemiddeld 8 duizend kilometer af in de auto. En zoals ik net al noemde, er zijn maar liefst 8 miljoen auto’s in Nederland, waarvan slechts 0,1 procent elektrisch is. Van deze 8 miljoen auto’s staat 95 procent het grootste deel van de tijd stil. Maar deze auto’s zijn wel geproduceerd. Deze productie kost ontzettend veel energie. Voor de energie die wordt gebruikt bij het maken van 1 benzine auto zou je vijf jaar kunnen autorijden. Het rijden en het maken van een auto geeft zoveel CO2-uitstoot dat je 300 bomen per jaar moet planten om dit te compenseren (Babette Porcelijn, De Verborgen Impact, 2017). Ook het produceren van een elektrische auto kost veel energie en grondstoffen.
Transport delen
Een auto delen is dus een uitkomst. Je kunt dit gelukkig al steeds meer doen met initiatieven zoals Snappcar, Car2Go of Brenger. Bij die eerste twee gaat het voornamelijk om zelf van A naar B te komen en bij Brenger kun je gemakkelijk je spullen laten vervoeren. Brenger is een ideale manier om de transportsector te verduurzamen. Je dient een verzoek in om bijvoorbeeld meubels en andere grote spullen te laten vervoeren. Jouw transportverzoek wordt gekoppeld aan onbenutte ruimte in bestelbussen die toch die kant op rijden. Op die manier worden er geen extra kilometers gemaakt voor jouw spullen en het scheelt jou ook nog geld.
Foto: Brenger
Maak bewuste keuzes
De transportsector lijkt een groot ongrijpbaar iets, waar je voor je gevoel misschien weinig effect op kunt hebben. Maar dat kun je dus wel degelijk. Pak vaker de fiets, kies voor een treinreisvakantie en voor duurzame alternatieve zoals een auto delen. En ga verstandig om met transport.
Vetjebol is ook te vinden op Instagram, Facebook en YouTube voor nog veel meer duurzaamheid inspiratie!
Wij zijn Thera en Tristan, de gezichten achter Vetjebol. Op Vetjebol vind je handige tips, lekkere plantaardige recepten, mooie en eerlijke kleding en fijne groene hotspots. Volg ons op Instagram voor meer food inspiratie!