Het is bijna 2018. Een nieuw jaar, dus misschien voor jou ook wel tijd voor goede voornemens. Wij doen eigenlijk nooit aan goede voornemens aan het begin van het nieuwe jaar, maar er zijn wel een aantal dingen waar we aan willen werken in 2018.

Onze goede duurzame voornemens (tips voor een duurzamer leven)

Het afgelopen jaar zijn we steeds bewuster gaan leven en hebben we ons meer verdiept in een zero waste lifestyle, in de productie van spullen en in eerlijke en duurzame kleding. We hopen in 2018 hiermee door te gaan, zodat we steeds iets duurzamer kunnen leven. Oké, dit klinkt heel gek waarschijnlijk, want we zijn op dit moment de wereld aan het over reizen. Maar ook op reis proberen we het zo bewust mogelijk te doen en als we weer thuis zijn gaan we hier hard mee door. Hieronder onze goede voornemens op een rij!

Lokaal eten

We schreven er eerder al een artikel over. Lokaal eten is meestal een stuk duurzamer. Voedsel dat de halve wereld moet overreizen om op jouw bord te komen is vaak een stuk meer vervuilend dan een boerenkool die verderop in het land wordt geteelt. Voeding is inmiddels goed voor een derde van alle transporten over de wereld. Toch komt slecht vijf procent van alle voedsel-uitstoot door transport. De productie van voedsel is de grootste vervuiler met 83 procent. Dus hoe je eten gemaakt wordt. Zo is het bijvoorbeeld beter om in Zweden een tomaat te kopen uit Spanje, omdat deze een veel kleinere voetafdruk heeft dan lokaal geteelde tomaten. Dit komt omdat de tomaten in Zweden in kassen worden geproduceerd en het verwarmen en verlichten van die kassen zorgt voor veel uitstoot (Bron: Food Emissions).

We proberen altijd al zo lokaal mogelijk te eten. Al heb ik er moeite mee om bijvoorbeeld avocado’s in Nederland helemaal te skippen uit mijn dieet. En nu op reis kunnen we het af en toe niet laten om toch een westerse maaltijd te kiezen in plaats van lokale rijst met groente. In 2018 willen we hier nog bewuster mee omgaan en ook niet te veel van grote merken kopen, maar liever iets dat een lokaal bedrijf steunt.

Bewust aankopen doen

Niet meer denken in ‘wat wil ik’, maar alleen nog denken in ‘wat heb ik nodig’. Ook hier waren we in heel 2017 al mee bezig. Dit ging ons best goed af. We hebben nauwelijks nieuwe spullen gekocht en als we dit wel deden waren het spullen voor de reis. Ik ben nog wel gevoelig voor kledingtrends. In 2018 wil ik dit helemaal laten gaan en alleen iets nieuws kopen omdat ik het nodig heb of als het van een duurzaam en eerlijk merk is.

Koop tweedehands

Nieuwe spullen willen wij alleen nog kopen als we weten dat het eerlijk en duurzaam is gemaakt, anders kiezen we voor tweedehands. Van meubels, kleding tot aan telefoons en laptops. Voor tweedehandse elektronica denk dan aan refurbished. Hierbij wordt het apparaat weer helemaal opgeknapt zodat het zo goed als nieuw is. Rebuy is een website waar je goede tweedehandse producten kunt vinden. In 2017 kocht ik een MacBook Air refurbished en hij werkt perfect. Zulke doordachte aankopen willen we blijven doen.

Vegan Restaurants Hamburg

Gebruik minder elektriciteit

Elektriciteit komt uit gas of steenkool. Om elektriciteit te maken komen er broeikasgassen vrij. Minder elektriciteit of groene stroom gebruiken is dus een stuk beter voor de aarde. Groene stroom komt uit natuurlijke energiebronnen zoals de zond, wind en biomassa (biomassa kan bijvoorbeeld afval of hout zijn). Ook al gebruik je groene stroom het is altijd goed om er zuinig mee om te gaan. Dit is iets dat we weten, maar nog niet helemaal naar handelen. We kiezen toch iets vaker voor elektrische apparaten terwijl je het dan bijvoorbeeld ook met de hand kunt doen, zoals de keukenmachine gebruiken in plaats van met de hand mixen.

Veel apparaten staan op stand-by in plaats van helemaal uit. Op die manier verbruiken ze nog steeds energie, zonder dat jij ze gebruikt. We hadden een periode waarin we trouw altijd de stekker uit het stopcontact haalden, maar dit is langzaam een beetje verwaterd. Hier willen we in 2018 zeker meer op gaan letten. En leuk voordeel, door zuiniger om te gaan met elektriciteit kun je ook veel geld besparen.

Stap over naar een duurzamere bank

We proberen duurzamer te leven, maar zijn nog lang niet waar we willen zijn. Zo hebben wij allebei nog een rekening bij de ING, terwijl dit jaar nog in het nieuws was dat ING miljarden euro’s in fossiele-energiebedrijven investeert volgens Oxfam Novib, Milieudefensie, BankTrack en Greenpeace. Wakker Dier heeft onderzoeksbureau Profundo in 2014 onderzoek laten doen waaruit is gebleken dat de Nederlandse bankensector samen met de Amerikaanse de grootste investeerder ter wereld is van massaproductie van vlees, vis en zuivel. De ING stelt geen criteria voor dierenwelzijn aan veehouderijen en ook niet aan dierwelzijn bij veetransport boven de wettelijke eisen. Triodos en ASN Bank scoren een stuk hoger op duurzaamheid. Overstappen naar een andere bank is een voornemen dat we direct gaan aanpakken! Bij Eerlijke Bankwijzer kun je precies zien hoe jouw bank scoort op allerlei aspecten, zoals Natuur, Mensenrechten, Dierenwelzijn etc.

Minder afval produceren

In 2018 willen wij proberen om steeds meer zero waste te gaan leven. Zero waste betekent dat je helemaal geen afval produceert. We schreven er dit artikel over. Op reis is het heel lastig, zeker in Azie, omdat ze hier zoveel plastic gebruiken. Als we weer terug zijn in Nederland willen we graag proberen om zo veel mogelijk zero waste te leven. Helemaal zero waste gaan klinkt voor nu nog als een heel grote uitdaging, maar wie weet groeien we er zo langzaam naartoe.

Geniet

Een andere goede voornemen heeft minder met duurzaamheid te maken maar meer met bewustwording. Wij willen in 2018 meer genieten en stilstaan bij de kleine momenten. Waarschijnlijk komt het door de reis, maar we zijn een stuk relaxter geworden en waarderen alles om ons heen veel meer. Dit gevoel willen we in 2018 vasthouden, ook als we weer in Nederland zijn. 🙂

Heb jij nog goede voornemens?

Voor nu alvast wensen we jullie een heel gezond en mooi 2018 toe!

Misschien vind je dit artikel ook interessant: ‘Weg met de wegwerpmaatschappij’

Vetjebol is ook te vinden op InstagramFacebook en YouTube voor nog veel meer duurzaamheid inspiratie!

Wij zijn Thera en Tristan, de gezichten achter Vetjebol. Op Vetjebol vind je handige tipslekkere plantaardige receptenmooie en eerlijke kleding en fijne groene hotspots. Volg ons op Instagram voor meer food inspiratie!

Door
Thera

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check ook:

Vegan nasi goreng
02/10
Nasi goreng betekend letterlijk vertaald “gebakken rijst”. In Indonesië wordt dit gerecht veel gegeten als...
Aubergine in pittige tomatensaus
02/10
Toen we op reis waren in Indonesië hebben we een kookworkshop gedaan waar we onder...
23/04
In oktober 2020 hebben we een Mercedes Sprinter gekocht en deze omgebouwd naar leefbaar woonhuis...

Volg Vetjebol op