China was voor ons niet het meest makkelijke land om vegan te zijn. Mensen spreken weinig tot geen Engels, alles in in het Mandarijns en de meeste Chinese gerechten bestaat uit vlees. In dit artikel vertellen we jullie hoe het ons toch is gelukt om als vegan in China te reizen en geven we algemene tips over het reizen in China.

Travel guide om te reizen als vegan in China

Onze route

Beijing – Shanghai – Zhanjiajie – Guilin – Yangshuo -Ping An – Kunming

Lees hier onze ervaringen over de Trans Mongolië Express, het begin van onze reis.

Beijing

Transport

Trein

Wij hebben in China bijna alles met de trein gereisd. Dit was heel eenvoudig, maar niet de allergoedkoopste optie. Toch is het zeker aan te raden als je maar een aantal weken in het land bent en wel zoveel mogelijk wilt zien. Van Beijing naar Shanghai hebben we de snelste trein ter wereld gepakt. Deze legt 1.318 kilometer af in vierenhalf uur. Dit is een beleving op zich.

Alle treinen in China moet je vooraf boeken. Dit kan niet online, dus je moet altijd naar een loket op het station. Hier moet je je paspoort laten zien en kun je een treinkaartje kopen. Je krijgt altijd een fysiek papieren kaartje.

De bullet train van Beijing naar Shanghai

Bus (en de bus scams)

Om naar de kleinere plaatjes te komen hebben wij aantal keren een bus gepakt. De bussen zijn prima en goedkoop, maar het systeem er omheen is minder omdat er zoveel scams zijn rond busbedrijven. Een bekende scam is toeristen op een random plek afdroppen en zeggen dat er niet verder wordt gereden. Er staat dan een voor opgezette taxichauffeur die je naar je bestemming kan brengen, waardoor je voor de bus en de taxi moet betalen.

Koop je busticket altijd bij een officeel punt, zoals een busstation. De medewerkers waren bij ons erg vriendelijk, maar daar omheen waren veel mensen die ons probeerden op te lichten en ons in de verkeerde bus probeerden te zetten. Koop je ticket dus bij de balie en luister alleen naar de medewerkers van de busmaatschappij. Stap niet zomaar in een bus als mensen zeggen dat dit de juiste is.

Taxi

Wij hebben alleen in de grote steden een taxi gepakt. Deze kun je aanhouden op straat, of aan je hostel vragen om er 1 voor je te bellen. Ook kun je via WeChat een taxi bestellen (met WeChat kun je alles in China).

De prijzen

China is geen duur land, maar ook zeker niet het goedkoopste land van onze reis. Een bed in een hostel heb je al vanaf 6 euro en een goedkope privé kamer vanaf 14 euro. In steden als Beijing en Shanghai zijn de prijzen een stuk hoger en betaalden wij rond de 25 euro voor een privé kamer.  Voor een maaltijd in een lokaal restaurant betaal je 5 euro p.p., in een ‘luxer’ restaurant met meer Westers aanbod betaal je rond de 10 euro p.p. voor een maaltijd.

De grootste kostenpost is transport. Voor de supersnelle trein van Beijing naar Shanghai betaalden we ongeveer 80 euro p.p. en voor nachttreinen betaalden we ook al snel 50 euro p.p. afhankelijk van de afstand.

Ook uitstapjes en activiteiten zijn relatief duur. Bijvoorbeeld entree voor een nationaal park (Zhangjiajie National Park was meer dan 30 euro p.p.), een stuk varen met een bamboo raft (20 euro p.p.) of een bezoekje aan de Chinese Muur (23 euro p.p.).

Yangshuo

Algemene tips voor het reizen als (vegan) in China

  • Download HappyCow

Met deze app vindt je overal ter wereld vegetarische en veganistische restaurants. Als je in the-middle-of-nowhere terecht komt zullen er veel minder (of geen) resultaten zijn. Maar in de steden is er bijna altijd wel iets te vinden.

  • Schaf een VPN app aan

Google, Facebook, Instagram en WhatsApp… het is allemaal geblokkeerd in China. Dus als je weet dat je deze services nodig gaat hebben, schaf dan een VPN app aan. Een VPN zorgt ervoor dat je verbinding maakt met een server buiten China, waardoor je de meeste blokkades kunt omzeilen. Google zelf even welke VPN goed werkt op het moment dat jij naar China gaat, want soms worden ook bepaalde VPN services geblokkeerd. Schaf de VPN van te voren aan, want de Google Play store is (deels) geblokkeerd in China. Waarschijnlijk zijn VPN apps ook geblokkeerd in de Chinese App Store. Wij hebben NordVPN gebruikt. Ze hebben zowel mobiele apps als desktop apps.

  • Download WeChat

WeChat is de Chinese WhatsApp, Thuisbezorgd, Uber, eigenlijk alles. Ook als je nummers uitwisseld met Chinezen, gaat dit altijd via WeChat. Handig dus om te hebben. En je kunt er dus ook eten mee bestellen, zo kun je op je gemak een keuze maken.

  • Download de Ctrip app

Met de Ctrip app kun je Chinese treintickets boeken en direct betalen. Dan hoef je ze alleen nog maar op te pikken op het station. Je kunt dan een scherm openen in de app waar in het Chinees staat welke tickets je op komt halen. Ook moet je je paspoort laten zien. Zo kun je zonder te hoeven spreken je treintickets ophalen. Houdt er ook rekening mee dat er wel een rij kan staan bij de balie. Wij hebben meerdere keren 30 minuten in de rij gestaan!

  • Download Google Translate

Zoals al genoemd, de Chinezen spreken nauwelijks Engels en alles is in Chinese tekens. Daarom is het heel handig om in Google Translate alvast de taal te downloaden, zodat je ook zonder internet kunt vertalen. Het makkelijkste is om de live foto functie te gebruiken in Google Translate. Dan richt je je camera op een Chinese tekst en wordt het live vertaald.

  • Leer een aantal Mandarijnse tekens

Wij hebben de tekens voor koe, varken, vis, vlees, ei, kaas genoteerd. Zo konden we soms eenvoudig weten of iets waarschijnlijk vegan was of niet. Daarna deden we vaak nog een extra check met Google translate. En een handige zin is: Ik ben vegan – 我吃纯素 (wo chi chun su ). 😉

  • Koop maaltijdrepen of shakes

We hadden een hoop maaltijdrepen bij ons. Zeker op plekken waar het erg afgelegen was, en we geen enkele vegan optie konden vinden, waren deze repen ideaal. Zo kregen we ten minste iets binnen. Uiteraard als je veel langer op die plekken verblijft, dan moet je alternatieven verzinnen, maar voor 1 of 2 dagen was het goed te doen.

Lokaal eten op een markt in Yangshuo

Bekijk hier al onze reis artikelen.

Per stad

Beijing
We kwamen via de trein binnen in Beijing. Een geweldige stad! De smalle hutongs, prachtige tempels en de rijke cultuur maken dit tot 1 van onze favoriete steden. In alle grote Chinese steden zijn volop vegan restaurants te vinden. Met behulp van HappyCow aten we elke avond weer bij een nieuw restaurant. Soms lokaal, soms een grotere restaurant en soms iets Westers. Dit zijn onze opties:

  • The Veggie Table
  • Vegan Hut
  • Dumplings met groentevulling bij de Family Mart

Shanghai
Shanghai was onze tweede stop in China. In deze moderne stad zijn veel expats te vinden en dus ook veel niet-lokaal eten. Van Chinees, tot Amerikaans. In Shanghai is het allemaal te vinden. We hebben twee keer bij hetzelfde restaurant gegeten en die was dus een succes:

  • Godly Vegetarian Restaurant

Zhangjiajie

Ga je naar China? Sla dan zeker deze stop niet over! Zhangjiajie staat bekend om de hoge stenen bergen. Het zijn soort pinnacles. De schrijvers van de film Avatar hebben hier hun inspiratie uit gehaald. Een prachtig landschap!

Alleen qua eten was het voor ons een minder fijne stop. We sliepen naast het nationale park, een redelijk grote stad. Toch was hier niets vegan te vinden. Alle lokale eetkraampjes hadden alleen maar vleesopties. Dus we zijn naar de lokale supermarkt gegaan. Hier konden we voorgekookte noodles en wat groente met sojasaus vinden. Zo hadden we toch nog een soort maaltijd die we in de hotelkamer met een waterkoker konden verhitten. In het nationale park vonden we mensen die tofu en aardappels verkochten. Aangezien we alleen Cliffbars bij ons hadden door het gebrek aan goed eten, waren we hier heel blij mee!

Lees hier onze tips voor vegan op reis.

Guilin

Guilin was onze uitvalbasis om naar Yangshuo te gaan. We pakten de nachttrein van Zhangjiajie naar Guilin. Deze stad heeft heel mooie straatjes en tempels, maar 1 tot 2 nachten is genoeg hier. We hebben heel lekker gegeten bij een Indiaans restaurant en bij een all you can eat vegan restaurant.

  • Kali Mirch
  • Tian Fu Lou

Yangshuo

Yangshuo is bekend om de prachtige karsgebergte en ligt in de Guangxi provincie. Vanuit Guilin pakten we de bus naar Yangshuo. In Yangshuo verbleven we bij een Nederlands stel die hier een Bed & Breakfast runnen, genaamd The Giggling Tree. Zeker een aanrader na het toch wel avontuurlijke China. We kwamen hier echt even tot rust. Het eten was heerlijk, we aten hier de traditionele mapo tofu. De accomodatie was heel fijn, maar het was wel ons duurste verblijf in China met 38 euro per nacht.

Mapo tofu in Yangshuo

In Yangshuo kun je fietsen, met een bamboo raft, wandelen en naar een prachtige uitzichtpunten. Yangshuo is dan ook erg toeristisch, dus er zijn veel westerse eettentjes te vinden. En hoe verder we naar het zuiden van China gingen, hoe meer vegan friendly het werd. We konden hier gewoon rijst met gestoomde groente bestellen. Ook waren er volop groentemarktjes zoals je die overal ziet in Zuid-Oost Azië.

Bamboo raft op de Yu Long rivier

Ping’An

Op ‘maar’ 3 uur rijden vanaf Guilin ligt Ping’An. Ook hier zijn we met de bus naartoe gegaan. In Ping’An vind je prachtige rijstterrassen. De mooiste die wij ooit hebben gezien. Je kunt een dagwandeling maken tussen de kleine authentieke dorpjes dwars door de Long Ji rijstterrassen. Zeker met sunset en sunrise is het hier adembenemend mooi.

Longsheng Rice Terrace

Ook hier was het eten heel goed. Het deed ons meer en meer denken aan Zuid-Oost Azië. We konden overal rijst met groente bestellen en de plaatselijke gerechten hadden meer weg van de Vietnamese keuken dan van de Chinese. Dit vonden wij een groot voordeel!

Kunming

Dit was onze laatste stop in China; een grote stad met veel tempels en duidelijk de Chinese cultuur. Een leuke stad, maar niet per se de moeite waard. Wij zijn hier naartoe gegaan omdat je vanuit Kunming heel eenvoudig naar Thailand kan, de volgende stop in onze reis. Hier komt binnenkort ook een travel guide van! Wel hebben we bij een heel leuk 100% vegan restaurant gegeten. Ze serveren hier de traditonele ‘hot pot’. Dit is een pan soep en daar kun je allerlei ingredienten in koken. Meestal is het met vlees, maar bij dit restaurant waren er heel veel groentes en vleesvervangers. Als je in China bent, moet je een hot pot gegeten hebben!

  • Jing Xin Yuan – Pure Soul

Traditionele hot pot

Tempels in Kunming

Ben jij wel eens in China geweest? We zijn benieuwd naar jouw belevingen! Mocht je vragen hebben of meer willen weten, stuur ons dan een berichtje!

Bekijk hier alle highlights van onze reis!

We hebben bijna 10 maanden gereisd. Benieuwd hoe we dat hebben gedaan? In dit artikel vertellen we precies hoe we het hebben aangepakt.

Wil je meer van onze reis zien? Volg ons dan ook op Instagram.

Wij zijn Thera en Tristan, de gezichten achter Vetjebol. Op Vetjebol vind je handige tipslekkere plantaardige receptenmooie en eerlijke kleding en fijne groene hotspots. Volg ons op Instagram voor meer food inspiratie!

Door
Thera

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check ook:

Vegan nasi goreng
02/10
Nasi goreng betekend letterlijk vertaald “gebakken rijst”. In Indonesië wordt dit gerecht veel gegeten als...
Aubergine in pittige tomatensaus
02/10
Toen we op reis waren in Indonesië hebben we een kookworkshop gedaan waar we onder...
23/04
In oktober 2020 hebben we een Mercedes Sprinter gekocht en deze omgebouwd naar leefbaar woonhuis...

Volg Vetjebol op