Recept: Vegan roast
Tijdens een vegan kerst kan een goed hoofdgerecht natuurlijk niet ontbreken. Met deze vegan roast, opgebouwd uit verschillende lagen, in een jasje van bladerdeeg, zet je een echte smaaksensatie op tafel. Een combinatie van zoet, zuur en hartig in elke hap.
Check hier waar je plantaardige bladerdeeg kunt kopen!
Op zoek naar meer recepten voor kerst? Check dan al onze veganistische recepten!
Bereidingswijze vegan roast voor kerst
Snijd de uit fijn en hak de knoflook. Snijd de zoete aardappel in blokjes en de appel en rode bieten in schijfjes.
Pak een cakevorm en bedek deze met een strook bakpapier, zodat je de vegan roast er later makkelijk uit kunt halen.
Maak een bal van 4 plakken bladerdeeg, strooi wat bloem en rol het deeg uit tot een rechthoek die groot genoeg is om in de cakevorm te passen en alle kanten te bedekken. Leg het deeg in de cakevorm en druk voorzichtig tegen de onderkant en tegen de zijkanten aan. Als je niet aan alle kanten goed uitkomt kun je overtollig deeg afscheuren en tegen die rand aan plakken. Zorg wel dat er aan alle kanten een stukje overtollig deeg overblijft.
Rol de overige 2 plakken bladerdeeg uit tot een langwerpig deeg, groot genoeg om de bovenkant van de cakevorm te bedekken en leg deze apart.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
De eerste laag: zoete aardappelpuree
Breng een ruime pan met water aan de kook en doe hier de blokjes zoete aardappel in. Kook totdat de blokjes zacht zijn en giet het water af.
Voeg nu de plantaardige boter, de nootmuskaat en flink peper en zout toe en stamp fijn met een aardappelstamper. Roer nog even door met een lepel zodat de boter en kruiden goed verdeeld zijn.
De tweede laag: Ui, linzen en champignons
Verhit wat olie in een koekenpan en voeg de ui, de knoflook, de gemalen koriander, het gemalen komijnzaad en de champignons toe. Bak op middelhoog vuur totdat de uien glazig en de champignons lichtbruin zijn.
Voeg nu de linzen en de sojasaus toe en roer goed door.
De derde laag: Rode bieten
Als je geen voorgekookte rode bieten hebt, kook deze dan eerst. Snijd ze vervolgens in dunne plakken.
De vierde laag: Appel
Snijd ook de appel in dunne plakken.
Laagjes maken in de vegan roast
Pak de cakevorm met het deeg en maak een eerste laag met alle zoete aardappelpuree. Druk voorzichtig aan.
Leg daarbovenop de mix van ui, linzen en champignons en druk weer voorzichtig aan tot een gelijke laag.
Maak nu de derde laag met de rode bieten plakken en daarbovenop de vierde laag met de plakken appel.
Leg nu het stuk deeg voor de bovenkant er op en vouw aan alle randen samen met het stuk deeg dat al in de cakevorm zit. Probeer een licht opstaande rand te creëren en maak daar met een vork streepjes in.
Snijd nu met een scherm mes diagonale strepen over de gehele lengte zodat er lucht uit de roast kan ontsnappen.
Bestrijk het deeg eventueel nog met wat olijfolie en zet vervolgens 30 minuten in de oven op 200 graden.
Haal de vegan roast uit de oven en laat deze even afkoelen en til deze vervolgens voorzicht uit de cake vorm door het bakpapier beet te pakken.
Eet smakelijk!
Dit heb je nodig
De cakevorm met de bladerdeeg bodem en de eerste laag van zoete aardappelpuree
Het resultaat; een vegan roast, ideaal voor het kerstdiner!
Wij zijn Thera en Tristan, de gezichten achter Vetjebol. Op Vetjebol vind je handige tips, lekkere plantaardige recepten, mooie en eerlijke kleding en fijne groene hotspots. Volg ons op Instagram voor meer food inspiratie!
Reacties
Hij was super lekker! Dankjewel
Gelukkig! 🙂 Leuk om te horen!
ik heb even proefgekookt voor kerst. Het was zo lekker dat ik het voor het kerstdiners gebruik. Bedankt!
Hi Martha, leuk om te horen! Fijne kerstdagen alvast! Liefs, Tristan en Thera