10 x onmisbaar eten

Eten weggooien is zonde. Daarom dat ik eigenlijk nooit te veel in de voorraadkast wil hebben. Maar wat als iemand onverwachts blijft eten, of als de supermarkt dicht is terwijl ik ineens honger krijg? Voor zulke situaties heb ik altijd een voorraadje. Deze 10 dingen heb ik altijd in huis, want hiermee kun je zo’n beetje alles maken.

Als je deze 10 food essentials in je kast hebt liggen, kun je altijd een gezonde en lekkere maaltijd maken.

1) Kikkererwten

Kikkererwten zijn echt geweldig. Ze bevatten veel mineralen. Verder zit er veel mangaan, koper, fosfor en ijzer in de erwtjes. Ook zitten ze ook bomvol vezels en proteïnen. Supergezond dus. Maar ze zijn ook heel veelzijdig. Bestrooi ze met wat kruiden en plaats ze een half uurtje in de oven en je hebt gezonde borrelnootjes, maak hummus van de ronde balletjes, gebruik ze in de falafel, stop ze in een lekkere bulgur salade, eet ze op brood, gebruik het sap uit een blik kikkererwten om merengue ‘s te maken. Noem maar op. Niet te missen dus.

Gebruik kikkererwten om je eigen hummus te maken. Check hier ons hummus recept!

2) Rijst

Misschien wel de belangrijkste voeding op aarde. Dit komt omdat het erg goedkoop is om te produceren en te bewerken maar ook veel gezonde eigenschappen heeft. Wij hebben altijd zilvervliesrijst in huis omdat dit de meest gezonde rijstsoort is.

3) Havermout

Havermout. Ik kan niet zonder. Maar echt niet. Hoe maakt ik dan mijn pannenkoeken, homemade granola, bananenbrood, overnight oats, koekjes? Nog zo’n product dat heel goedkoop is, heel veelzijdig en ook nog eens veel voedingsstoffen bevat. Het is een bron van B-vitamines, ijzer en kalium. Lekker!

Maak deze superlekkere granola met havermout!

4) Sojasaus

Stukje minder gezond, maar wel onmisbaar. Wij gebruiken sojasaus vaak als we snel wat groente op smaak willen brengen, of om tempeh en tofu te marineren. Een ideale smaakmaker.

5) Citroen

Is het eten een beetje flauw, kan het wel wat frisheid gebruiken? Citroen is het antwoord! Door de smoothie, in een glas water, voor de thee, door de salade, door een wokgerecht, over groente, door de hummus. Oke, ik kan nog wel even doorgaan. Want ik gooi citroensap eigenlijk overal doorheen. Deze gele rakkers worden ook wel de powervrucht genoemd. Zo bevat een citroen onder andere vitamine A, C, B1, B2, B3, B4 en B5 en PP.

6) Kokosmelk

Koemelk heb ik nooit lekker gevonden. Maar pas toen ik veganist werd, kwam ik achter alle alternatieven. Amandelmelk, cashewmelk, rijstmelk, kokosmelk… Zoveel opties! Toch staat kokosmelk in dit lijstje, omdat het zo veelzijdig is. Je kunt het gebruiken in een toetje, je kunt er taart van maken of een hele lekkere curry. Wij hebben altijd een aantal pakjes houdbare kokosmelk in de kast liggen zodat we spontaan iets kunnen maken.

Vegan kokos- linzencurry recept

Probeer eens deze snelle linzencurry met kokosmelk!

7) Knoflook

Knoflook kan bijna in ieder hartig gerecht. Ideaal dus. En ja hoor, ook knoflook is heel gezond. Het is een antioxidant, het verjongt en er wordt gezegd dat het aderverkalking, een hoge bloeddruk, vermoeidheid, koude handen en voeten en vergeetachtigheid tegen gaat. Maar knoflook beschermt ook de maag, wat de kans op maagkanker verkleind.

8) Bananen

Bananen moet je niet te lang in je voorraadkast laten liggen, want dan worden ze wel heel rijp. Maar het is wel een hele goede om op voorraad te hebben. Vries ze in om heel lekker ijs te maken of zorg dat ze goed rijp worden. Bananen met bruine vlekken bevatten namelijk meer antioxidanten dan groene bananen.

Ontbijt smoothie recept

Zorg voor een goed begin van de dag met bananen in je smoothie

9) Tomatenpuree

Tomatenpuree is altijd fijn om te hebben. Wij gebruiken het voor curry’s, sauzen (zoals pizza-, of pastasaus), en salsa’s. Het is lang houdbaar en je kunt er snel een maaltijd mee maken.

10) Kokosolie

Er is vaak kritiek op kokosolie of het wel of niet gezond is. Het is gezonder dan olijfolie en het is gewoon heel erg handig om in huis te hebben. Gebruik het voor de frosting van een taart, als bindmiddel bij bijvoorbeeld homemade muesli, om in te bakken, frituren, of smeer je handen ermee in. Het is lang houdbaar en is onmisbaar in deze lijst.

Hopelijk heb je iets aan deze lijst. Welke etenswaren kunnen in jouw kast absoluut niet ontbreken?

Wij zijn Thera en Tristan, de gezichten achter Vetjebol. Op Vetjebol vind je handige tipslekkere plantaardige receptenmooie en eerlijke kleding en fijne groene hotspots. Volg ons op Instagram voor meer food inspiratie!

Door
Thera

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check ook:

Vegan nasi goreng
02/10
Nasi goreng betekend letterlijk vertaald “gebakken rijst”. In Indonesië wordt dit gerecht veel gegeten als...
Aubergine in pittige tomatensaus
02/10
Toen we op reis waren in Indonesië hebben we een kookworkshop gedaan waar we onder...
23/04
In oktober 2020 hebben we een Mercedes Sprinter gekocht en deze omgebouwd naar leefbaar woonhuis...

Volg Vetjebol op