Veganisme is steeds meer aan het opkomen. Niet alleen plantaardig eten wordt toegankelijker, maar ook vegan fashion is niet ongewoon meer. Vegan leer is voor veel grote merken de standaard, zoals Matt & Nat en Denise Roobol. Stijlverschil tussen vegan leer en dierlijk leer is er niet tot nauwelijks. Waarom stappen we dan niet allemaal over naar vegan leer kun je je afvragen? Sommige mensen stellen dat vegan leer niet milieubewust is. Daarom stelden wij onszelf de vraag: hoe duurzaam is vegan leer? We vertellen het in dit artikel.

Het dierenleed achter leer

Eerder schreven we al eens over de waarheid achter de leerindustrie. Vaak wordt gedacht dat leer een afvalproduct is van de melk- en vleesindustrie, maar dit is in de meeste gevallen niet zo. Jaarlijks worden 1 miljard dieren vermoord voor deze industrie. De dieren hebben een ellendig leven om uiteindelijk gedood te worden voor hun huid. Er gaat dus veel dierenleed schuil achter een lederen tas, riem of schoenen.

Zware chemicaliën

De productie van leer is zo schadelijk dat veel Europese landen en de USA de productie naar het buitenland hebben verplaatst. Daar zijn de arbeidsomstandigheden een stuk minder strikt, waardoor mensen in landen als Bangladesh, China en India in de leerindustrië werken zonder enige bescherming. Ze worden de hele dag blootgesteld aan zware chemicaliën. Deze chemicaliën zijn kankerverwekkend en kunnen dus veel gezondheidsschade veroorzaken bij deze mensen. Daarnaast vervuilt het de bodem, rivieren en ook onze zeeën en oceanen.

Als je meer wilt weten over de leerindustrie, lees dan zeker ook dit artikel.

Vegan leer

De vegan tassen van Denise Roobol

Is vegan leer duurzaam?

Vegan leer wordt vaak gemaakt van synthetische materialen zoals polyurethane (PU) en polyvinyl chloride (PVC). Dit is plastic. We weten allemaal dat plastic niet goed is voor het milieu. Plastic is niet volledig biologisch afbreekbaar, en zorgt voor microbeats. Dit zijn heel fijne deeltjes plastic die in ons water en dus ook in onze oceanen belanden. Het is erg schadelijk voor de hele onderwaterwereld. Van planten, bacteriën, walvissen en uiteindelijk ook voor ons. Lees hier meer over de waarheid achter plastic.

Daarnaast is leer dus vaak niet een bijproduct van de vlees-, of melkindustrie. Om die reden draagt de leerindustrie bij aan de milieu-impact van de dierhouderij. Volgens de VN is de dierlijke landbouw verantwoordelijk voor maar liefst 18% van de uitstoot van broeikasgassen (wat meer is dan alle gecombineerde transport uitstoot).

Door de vervuiling van de grondstoffen die ook vegan leer met zich meebrengt is het niet direct goed voor de aarde. Sommige mensen stellen dat vegan leer minder lang meegaat dan dierlijk leer, waardoor het minder duurzaam is.

Wij zullen voor vegan leren producten blijven kiezen, omdat wij niet willen bijdragen aan het dierenleed dat aan dierlijk leer kleeft. Als wij iets nieuws kopen is dit een heel bewuste keus zodat we zeker weten dat we lang met het product gaan doen. Daarnaast kopen we heel weinig nieuws. Op die manier is het een duurzame keuze.

Bekijk hier onze favoriete vegan kledingmerken.

Vegan materialen

Vegan leer wordt niet alleen gemaakt van polyurethane (PU) en polyvinyl chloride (PVC). Kurk is ook een vegan materiaal, net als ananas leer. Dit zijn 100% natuurproducten. En sommige merken zijn zelfs zo innovatief met hun materialen, zoals Lek Belt. Zij gebruiken oude fietsbanden voor hun riemen.

vegan riemen - Lek Belt

Het riemen merk Lek Belt maakt duurzame en vegan riemen van oude fietsbanden.

Eco leer

Dan is er ook nog eco leer. Eco leer is afkomstig van een dier. Dit woord is een ruim begrip hebben we gemerkt. Het is namelijk geen beschermde term, dus in principe mag iedereen het gebruiken. Er zijn een aantal punten waardoor leer ‘eco leer’ genoemd kan worden. Er is een punt bijvoorbeeld dat er zo min mogelijk chemische stoffen worden gebruikt tijdens de bewerking. En het kan worden geproduceerd met de restanten van ‘normaal leer’. Als er bij het snijden van patronen resten over blijven, wordt dit gebruikt om een nieuw lederen product te maken.

Waarom wij voor vegan leer kiezen

Toch geldt voor eco leer nog steeds dat het van dieren afkomstig is. En hoe je het ook went of keert, deze dieren zijn gebruikt voor onze consumptie, of het nu voor hun vlees, melk of huid is. Ook laten deze dieren weer een grote afdruk achter op de aarde en hebben zij een vreselijk leven gehad in gevangenschap.

Kalfjes wachten op voeding

Wij zijn uiteraard vegan om verschillende redenen. Lees daar hier meer over. Eén daarvan is voor de dieren. We willen niet dat een dier hoeft te lijden voor ons. Om die reden zullen wij geen dierlijk leer aanschaffen. In dit artikel willen we de feiten naast elkaar leggen, want uiteindelijk moet iedereen zijn of haar eigen keus maken.

Besluit je voor vegan kleding te kiezen? Wij hebben een heleboel mooie vegan merken verzameld. Van tassen, riemen tot schoenen. Bekijk ze hier.

Shop hier de mooiste vegan kleding.

Wij zijn Thera en Tristan, de gezichten achter Vetjebol. Op Vetjebol vind je handige tipslekkere plantaardige receptenmooie en eerlijke kleding en fijne groene hotspots. Volg ons op Instagram voor meer food inspiratie!

Door
Thera

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check ook:

Vegan nasi goreng
02/10
Nasi goreng betekend letterlijk vertaald “gebakken rijst”. In Indonesië wordt dit gerecht veel gegeten als...
Aubergine in pittige tomatensaus
02/10
Toen we op reis waren in Indonesië hebben we een kookworkshop gedaan waar we onder...
23/04
In oktober 2020 hebben we een Mercedes Sprinter gekocht en deze omgebouwd naar leefbaar woonhuis...

Volg Vetjebol op