Het vijgen seizoen is van juli tot oktober, dus nog op de valreep een recept met deze vrucht. We maakten een heel eenvoudige vegan vijgen cake die binnen anderhalf uur op tafel staat (waarvan een uur baktijd is). Hij is lekker smeuïg door de gepureerde vijgen die erin zitten.
Vegan vijgen cake
Zijn vijgen eigenlijk wel vegan?
We noemen deze cake express een vegan vijgen cake want of alle vijgen vegan zijn, daar valt over te twisten. Eén van de meest gebruikte vijgenboomsoorten is de Ficus Carica. Deze boom heeft bevruchting nodig door de vijgenwesp. De wesp moet zich opofferen voordat een volgroeide vijg kan groeien. De wesp wordt door de vrucht volledig verteerd tot proteïne. Op grote vijgen plantages in bijvoorbeeld Iran of Turkije worden wespen geëxploiteerd om zoveel mogelijk vijgen te kunnen bevruchten. Lees hier meer over dit proces.
Vegan vijgen uit eigen achtertuin
De vijgen die groeien in de meeste achtertuinen in Nederland en België hoeven niet bevrucht te worden door een wesp en zijn daarom vegan. De vijgen die wij hebben gebruikt komen uit de achtertuin van mijn zus. Hier verbouwd zij allerlei soorten groente en fruit, volledig biologisch. Van stoofperen, pompoenen, tomaten, courgette tot dus vijgen. Zo komen de stoofperen voor het recept van deze cake ook uit haar tuin. Veel groente en fruit die wij gebruiken komen van haar land en zijn volledig onbespoten. We weten dus zeker dat we onze vijgen vegan kunnen noemen.
Nog een leuk feitje over vijgen: De vijg is een schijnvrucht. Een vijgenboom zul je nooit zien bloeien, want de bloem zit in de vijg zelf. Omdat ze geen daglicht zien, komen ze nooit tot bloei en rijpen ze binnenin verder tot pitjes
Bereidingswijze voor vegan vijgen cake
Verwarm de oven voor op 180 ℃ en vet een cakeblik in of bekleed een cakeblik met bakpapier.
Blend de vijgen in een keukenmachine tot een gladde massa, houdt 2 vijgen apart voor de garnering.
Meng de bloem, suiker, kaneel, vanille extract door elkaar in een grote kom. Voeg de bakpoeder toe en knijp hier overheen een citroen uit. Je ziet dat het begint te schuimen. Doe dan de olie, de havermelk, vanille-extract, kaneel en het vijgenmengsel in de kom. Roer goed door elkaar.
Snijd de overige vijgen in dunnen plakjes.
Giet het beslag in de cakevorm en leg op de bovenkant de plakjes vijg. Bak de cake in zo’n 50 to 60 minuten totdat hij goudbruin is. Serveer met wat plantaardige slagroom (bijvoorbeeld deze van de Albert Heijn).
Het beslag met de geblende vijgen
De cake voordat hij de oven in gaat
Eet smakelijk!
Zin om meer te bakken? Probeer ook eens deze vegan appelkruimeltaart. Of één van onze andere recepten.
Wij zijn Thera en Tristan, de gezichten achter Vetjebol. Op Vetjebol vind je handige tips, lekkere plantaardige recepten, mooie en eerlijke kleding en fijne groene hotspots. Volg ons op Instagram voor meer food inspiratie!