Sinds onze vakantie in Griekenland zijn we dol op tzatziki, helaas konden we in Griekenland nog niet overal vegan tzatziki vinden. In Nederland besloten we een eigen recept te maken, zodat we ons nog regelmatig in Griekse sferen kunnen bevinden. En dan natuurlijk wel vegan!
Tzatziki wordt traditioneel met yoghurt van een koe of van een geit gemaakt. Wij gebruiken in plaats daarvan ongezoete sojayoghurt. Verder is het recept net zo eenvoudig gebleven.
Bereidingswijze vegan tzatziki
Hak de knoflook in heel kleine stukjes of pers uit met een knoflookpers. Rasp de komkommer zodat het fijne stukjes worden. Knijp de komkommer uit zodat het meeste vocht eruit gaat. Plaats de komkommer in een schaaltje en voeg de yoghurt, dille, knoflook, citroen en optioneel peper & zout toe.
Et voila! Je vegan tzatziki is klaar! Het lekkerst is om de tzatziki koud te eten. Dus als je tijd hebt, zet de dip dan even in de koelkast.
Je kunt tzatziki in een afgesloten bakje een paar dagen bewaren in de koelkast.
Het resultaat; verse vegan tzatziki
Tip: maak er een Grieks feestje van en eet je vegan tzatziki met een vegan Griekse salade, falafel, dolma’s en vers brood.
Griekse gerechtjes met tzatziki on the side
We vinden het leuk om eten te veganizen. Zo maakten we ook vegan lasagne, vegan pasta bolognese en zelfs vegan hachee. De meeste dingen zijn heel eenvoudig vegan te maken. Wil je (vaker) plantaardig eten? Lees dan onze gids voor vegans. Daar hebben we alle tips die wij in de afgelopen jaren hebben verzameld gebundeld.
Wij zijn Thera en Tristan, de gezichten achter Vetjebol. Op Vetjebol vind je handige tips, lekkere plantaardige recepten, mooie en eerlijke kleding en fijne groene hotspots. Volg ons op Instagram voor meer food inspiratie!