Zelf havermelk maken

Porties 1 liter havermelk
Voorbereiding 5 minuten
Bereiding 5 minuten

Ingrediënten
  • 100 gram havermout
  • Water

Verder nodig

  • Een neteldoek (ook wel kaasdoek genoemd)
  • Een blender

Optioneel

  • Zoetstof

Een paar jaar geleden was sojamelk nog de bekendste plantaardige melk. En ook de meest gebruikte voor plantaardige cappuccino of latte macchiato. Het merk Oatly heeft daar bijna eigenhandig verandering in gemaakt. Ze introduceerde havermelk bij het grote publiek. Eerst in Zweden en vervolgens ook in Nederland. Nu lijkt havermelk de go-to optie als het gaat om koffie. Voor ons geldt dat in ieder geval zeker!

Goedkope havermelk

Hoewel wij de havermelk van Oatly erg lekker vinden is het ook erg prijzig. Je hebt inmiddels ook huismerk havermelk bij zo’n beetje alle supermarkten die goedkoper zijn. Maar als je de ingrediënten bekijkt is het in verhouding nog steeds erg duur.

Havermelk bestaat namelijk voor het grootste deel uit water en havermout. En zoals je waarschijnlijk wel weet is havermout super goedkoop. Vandaar dat havermelk de goedkoopste plantaardige melk is om zelf te maken. Wij maken het nu al een tijdje zelf en dat scheelt ons tientallen euro’s per jaar.

De enige investering die wij moesten doen is het kopen van een neteldoek. Dit wordt ook wel een kaasdoek genoemd. Het is een soort theedoek, maar dan minder dicht geweven. Hierdoor werkt het als een fijne zeef. Wij kochten deze bij de dille & kamille voor 7 euro. Snel terugverdiend dus! De eerste keer probeerden we het met een normale theedoek, maar dat werkte niet goed.

Havermelk ingrediënten

Dit heb je nodig: havermout, water, een maatbeker, een neteldoek en een blender

Recept voor havermelk

Doe 100 gram havermout in een maatbeker. Heb je geen keukenweegschaal? Vul de maatbeker dan tot de 200ml streep met havermout.

Voeg water toe, totdat de maatbeker gevuld is tot de 1 liter lijn. Laat minimaal 5 minuten weken. Doe het mengels vervolgens in een blender en blend totdat de havermout zo fijn mogelijk is.

Pak een grote schaal en leg het neteldoek er overheen. Duw het doek in het midden tegen de bodem aan en giet het mengsel er in. Leg de 4 punten van het doek tegen elkaar en pak op. Knijp nu zoveel mogelijk vocht uit het doek en in de schaal.

Optioneel kun je nu nog een zoetstof toevoegen. Bijvoorbeeld agave siroop, rijst siroop of suiker. Roer goed door en je havermelk is klaar! Bewaar de havermelk in een gesloten fles in de koelkast. En schud steeds voor gebruik.

Je kunt de havermelk tot zo’n vier dagen in de koelkast bewaren.

Tip: Maak van het havermelk overblijfsel haverkoekjes! Scroll naar beneden voor het recept

Havermelk recept

Koekjes maken met de overblijfselen van de havermelk

Het meeste van de havermout blijft achter in het neteldoek. Daar kun je heel makkelijk haverkoekjes van maken.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Zorg dat je zoveel mogelijk vocht uit de resterende havermout knijpt. Doe het daarna in een schaal. Voeg een handje rozijnen, een eetlepel kaneel en wat agave siroop, rijst siroop of soortgelijke zoetstof toe. Kneed goed door elkaar en verdeel in 6 gelijke delen. Druk deze plat en leg ze op een met bakpapier bedekte ovenplaat. Doe in de oven totdat ze goudbruin zijn en zo heb je niet alleen zelf havermelk gemaakt, maar ook haverkoekjes!

Meer met havermelk maken? Check dan ook onze recepten voor havermoutontbijt en havermoutpap.

 

Wij zijn Thera en Tristan, de gezichten achter Vetjebol. Op Vetjebol vind je handige tipslekkere plantaardige receptenmooie en eerlijke kleding en fijne groene hotspots. Volg ons op Instagram voor meer food inspiratie!

Door
Tristan

Reacties

  1. Hi Gita!

    Hoewel er in havermout wel calcium zit durf ik niet te stellen dat er daarvan (veel) in de zelfgemaakte havermelk terecht komt.

    Ik kan je wel dit artikel aanraden: Vegan calcium bronnen. Hier hebben we producten op een rijtje gezet waar veel calcium in zit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check ook:

Vegan nasi goreng
02/10
Nasi goreng betekend letterlijk vertaald “gebakken rijst”. In Indonesië wordt dit gerecht veel gegeten als...
Aubergine in pittige tomatensaus
02/10
Toen we op reis waren in Indonesië hebben we een kookworkshop gedaan waar we onder...
23/04
In oktober 2020 hebben we een Mercedes Sprinter gekocht en deze omgebouwd naar leefbaar woonhuis...

Volg Vetjebol op