Mooi zijn gaat verder dan er fysiek mooi uit zien. Voor mij gaat het om de manier hoe je handelt en hoe je in het leven staat. Aandacht schenken aan momenten, mensen, dieren, plekken en de aarde. En dit waarderen. We verzorgen onszelf met allerlei producten, maar maken de standaard beautyproducten je eigenlijk wel echt mooi? Als in mooi van buiten én mooi van binnen? Wat weten we eigenlijk van deze beautyproducten? En wat zijn duurzame beautyproducten?
Op zoek naar duurzame en vegan cosmetica? We hebben onze favoriete merken op een rij gezet. Bekijk ze hier.
Alles over duurzame en niet duurzame beautyproducten
Schadelijke stoffen
Een gemiddelde vrouw gebruikt zo’n 12 beautyproducten per dag. Van shampoo, tandpasta, mascara tot dagcrème. Een man gemiddeld 6. In de standaard verzorgings- en make-upproducten die je koopt bij de drogist om de hoek, zitten zo’n 12.000 verschillende chemicaliën. Onnatuurlijke stoffen, omdat ze zo goedkoop zijn. Natuurlijke stoffen zijn veel duurder. Maar deze chemicaliën kunnen serieus schadelijk zijn. Sommige worden zelfs in verband gebracht met kanker, vruchtbaarheidsproblemen, allergieën en geboorteafwijkingen.
No beauty shines brighter than that of a good heart
Wat stop je eigenlijk in je lichaam?
Onze huid is het grootste orgaan van ons lichaam. Dit realiseren we ons misschien niet altijd, maar van alles wat jij op je huid smeert komt 60% in je bloed terecht. We maken ons er vaak druk over of we wel gezond eten, maar we weten niet wat er precies in onze deodorant, tandpasta of dagcrème zit.
Fluoride zit in tandpasta en tandpasta gebruik je (waarschijnlijk) elke dag. Fluoride is een afvalproduct dat vrijkomt bij het produceren van fosfaat, meststoffen en aluminium. Dat klinkt nogal heftig. Nu zijn er verschillende meningen over fluoride. De één zegt dat het goed is voor je tanden en de ander zegt dat het slecht is. Er wordt beweerd dat inname van fluoride (je slijmvliezen nemen tijdens het tandenpoetsen de fluoride op, ook al spuug je de tandpasta uit) maagkwalen, huiduitslag en verslechtering van de glucosestofwisseling veroorzaakt (Bron: The Fluoride Action Network). Veel lippenstift-merken bevatten lood. Een teveel aan lood in het lichaam kan heel gevaarlijk zijn. Het kan onder andere leiden tot bloedarmoede en hormoonstoornissen. Ook deodorant is een product dat vaak dagelijks gebruikt wordt. In deo zit aluminiumsulfaat en aluminium is een giftig metaal voor ons lichaam. En veel cosmetica bestaat voor het grootste gedeelte uit aardolie. Dit is niet alleen schadelijk voor onszelf, maar ook voor het milieu. Genoeg voorbeelden dus om het anders te doen. Is het niet alleen voor jezelf, dan ook wel voor de aarde.
In deze video wordt de waarheid van onze beautyproducten haarfijn uitgelegd.
Duurzame beautyproducten kopen?
De beautyproducten van het Australische merk INIKA zijn 100% vegan, cruelty free en bestaan grotendeels uit biologische ingrediënten. De natuurlijke ingrediënten worden zo duurzaam mogelijk gewonnen, zonder gebruik van chemicaliën en kunstmest.
Of check ons platform Brands with Benefits voor meer duurzame cosmeticamerken.
Plastic in je beautyproducten
Wist je dat in veel beautyproducten plastic zit? Heel kleine stukjes plastic. Deze worden ook wel microbeads genoemd. Ze zitten in douchegels, tandpasta, gezichtsscrubs en nog veel meer. Cosmeticamerken gebruiken ze vaak omdat het goedkoop is. Soms is een flacon voor 10% gevuld met microplastics.
De minuscule bolletjes worden gemaakt van verschillende soorten plastic, polypropeen (PP), polyethyleen (PE), polyethyleentereftalaat (PET), nylon, PTFE (Teflon) en polymethyl methaacrylaat (PMMA, plexiglas). Ze zijn met het blote oog nauwelijks zichtbaar, maar ze komen wel in je lichaam terecht. En niet alleen in je lichaam, maar ook in onze riolen en uiteindelijk in de oceanen. Ze vormen een groot gevaar voor de onderwaterwereld. Vissen kunnen de microplastics vaak niet onderscheiden van hun eigen voedsel en eten de microbeads op. Deze visjes worden weer gegeten door andere vissen, vogels eten de vissen weer en zo ontstaat er een kettingreactie. Er komen schadelijke stoffen vrij als de microbeads afbreken en die stoffen zijn weer erg schadelijk voor mens, dier en milieu. Op dit moment drijft er 250.000 ton plastic in onze oceanen. Microbeads worden gezien als de meest schadelijke vervuilers (Bron: Beat The Microbead).
Plastic verpakkingen
Plastic zit ín de producten, maar vaak is ook de verpakking van plastic. Denk aan flacons, tubes, plastic folie etc. Gelukkig zijn er veel mooie natuurlijke beauty merken die kiezen voor gerecycled en biologisch afbreekbaar plastic. Lush is mijn persoonlijke favoriet. Daar vragen ze je om de potjes waar hun producten in komen weer aan hen terug te geven. Als dank daarvoor krijg je bij 5 lege potjes een gratis gezichtsmasker. Maar ook Dr. Hauschka is een merk dat zich veel bezig houdt met recycling.
Dierproefvrij
Naast goede producten voor mezelf en voor de aarde vind ik het ook belangrijk dat ik niemand anders er kwaad mee doe. In de EU is het testen op dieren verboden. Toch is het helaas niet zo dat je onbezorgd al je beautyproducten kan kopen in Nederland. De meeste merken testen namelijk buiten de EU, in landen zoals China waar het testen op dieren verplicht is. Ook wordt je als consument soms ontzettend voor de gek gehouden. Cosmeticamerken kunnen zeggen dat hun product ‘dierproefvrij’ is. Dan blijken echter de ingrediënten die gebruikt worden voor dat product wel op dieren getest, alleen het uiteindelijke eindproduct niet (Bron: Rijksoverheid/Dierproeven).
Maak je eigen producten
Er zijn veel mooie, duurzame beautyproducten op de markt. Maar je kunt er ook voor kiezen om je producten zelf te maken. Helemaal zero waste. Ik maak al een tijdje mijn eigen deodorant en tandpasta en dit bevalt heel goed. Als hydratatie voor mijn lichaam gebruik ik cacao boter of kokosolie en ik ben ook begonnen met mijn eigen lippenbalsem te maken.
Recept lippenbalsem
- 3 el cacaoboter
- 1 el olijfolie
Smelt de cacaoboter en meng de 3 eetlepels met de eetlepel olijfolie. Giet het in een potje waarin je het wilt bewaren en laat het een dag afkoelen. Mocht je meer haast hebben, zet het dan in de vriezer. Als het hard is geworden, is het klaar voor gebruik.
Je eigen duurzame beautyproducten maken is niet alleen beter voor het milieu, maar ook nog eens een stuk goedkoper. Win win dus!
The happier you are the more beautiful you become
Je bent mooi van jezelf
Ook kun je natuurlijk bedenken welke beautyproducten je écht nodig hebt. Ben je niet al mooi genoeg van jezelf? Ik ben met BB cream, haarlak en parfum gestopt sinds ik kritischer kijk naar wat ik ‘nodig’ heb. De hele beautywereld wil ons laten geloven dat we hun producten moeten gebruiken, omdat we anders niet in het standaard mooie plaatje passen. Maar laten we allemaal onszelf zijn. Zo puur, natuurlijk en mooi mogelijk. Want ware schoonheid komt toch echt van binnenuit.
Gebruik jij al duurzame beautyproducten?
Shop hier duurzame beautyproducten.
Vetjebol is ook te vinden op Instagram, Facebook en YouTube voor nog veel meer duurzaamheid inspiratie!
Wij zijn Thera en Tristan, de gezichten achter Vetjebol. Op Vetjebol vind je handige tips, lekkere plantaardige recepten, mooie en eerlijke kleding en fijne groene hotspots. Volg ons op Instagram voor meer food inspiratie!