Als vegan door Myanmar reizen: onze tips
Na China en Thailand, nu ook een blog met tips voor als vegan door Myanmar reizen. Myanmar was misschien wel het meest indrukwekkende land van onze reis. We gingen er zonder verwachtingen heen en werden positief verrast; de vriendelijke mensen, het eten (veel Indian food) en de prachtige tempels. Myanmar is een aanrader!
Tempel in Myanmar
Als vegan door Myanmar reizen: onze tips
Conflict
In de grensgebieden met Thailand woedt sinds vele jaren een burgeroorlog: guerrillabewegingen van lokale etnische groepen voeren er een guerrillaoorlog met het Birmese leger. Sinds 1980 vluchtten meer dan 400.000 mensen over de grens naar Thailand. Sommige delen schijn je om die reden beter te kunnen vermijden als toerist. Voorafgaand aan ons bezoek hebben we eerst bekeken welke plekken volgens de Nederlandse regering veilig waren en hier hebben we onze route op aangepast. Ondanks de oorlog kun je heel goed als toerist door Myanmar reizen.
Onze route
Mandalay – Bagan – Kalaw – Inle Lake – Hpa An – Ngwe Saung – Yangoon
Transport
De infrastructuur in Myanmar is niet optimaal op de meeste plekken. Het land is door de vele conflicten nog niet zo ontwikkeld als bijvoorbeeld buurland Thailand. In Myanmar kun je vanaf de toeristische plaatsen redelijk eenvoudig reizen met bussen. Ook is er in het noorden een trein (die overigens heel langzaam gaat). Bussen kun je boeken bij het hotel of bij de busstations. Om bij de kleinere plaatsen te komen ben je lang onderweg, maar er is altijd wel een optie.
De prijzen
Het grootste deel van de inwoners van Myanmar is arm en daardoor is het dagelijks leven voor ons goedkoop. Eet je lokaal dan kun je voor 50 cent al een hele maaltijd hebben. Doordat toerisme nog niet heel groots is, zijn accomodaties op veel plekken wel schaars en daardoor in verhouding duur. Myanmar heeft veel hotels en een stuk minder hostels (eerder guesthouses). Voor een hotelkamer betaal je al snel tussen de 20 en 30 euro. De guesthouses hebben vaak dezelfde prijs. Hier heb je een privekamer met ontbijt voor. Ontbijt krijg je altijd bij je accomodatie in Myanmar.
Lokale kindjes in Myanmar
Lees hier onze tips voor vegan op reis.
Algemene tips voor reizen in Myanmar
- Neem de juiste kleding mee
De inwoners van Myanmar zijn veelal streng gelovig en doordat ze nog niet zoveel toeristen ontvangen als bijvoorbeeld buurland Thailand, zijn ze schaars geklede mensen niet gewend. Het is daarom wel zo respectvol om je aan te passen aan hun gebruiken en er niet te bloot rond te lopen. In tempels moet je sowieso je knieen en schouders bedekken. Neem daarom lange jurken mee, een sjaal die je om je heen kunt knopen of zo’n wijde broek. Al deze kleding kun je in toeristische plaatsen zoals Bagan ook gewoon kopen.
Daarnaast moet je voor tempels, huizen en heel veel andere plekken altijd je schoenen uitdoen. Neem daarom slippers mee, zodat je ze eenvoudig aan en uit kan trekken.
- Het magische vegan woord: “Thatalo”
Het betekent als het goed is letterlijk: levenloos. Als je dit woord voorlegt aan de ober als je je eten bestelt, dan wordt het meestal begrepen en krijg je niets dierlijks. Wel benoemden wij vaak nog extra dat we ook geen ei wilden, want dit was altijd iets onduidelijks.
Lokaal eten in Myanmar
- Probeer een echt Birmese salade
De salades zijn echt een ding in Myanmar. Ze zijn heel anders dan de Westerse salades, want ze zijn extreem smaakvol. Zeker als vegan kun je prima salade en rijst bestellen, dan heb je al een volwaardige maaltijd. Populaire salades zijn: Tea Leaf Salad (Lahpet Thoke) en Tomato Salad.
Tea Leaf Salad
- Heb geduld
De mensen zijn extreem vriendelijk en behulpzaam, maar ze hebben geen haast. Bussen komen te laat en stoppen ineens 1,5 uur langs de kant van de weg zonder aan te geven waarom. Veel structuur en orde hebben ze niet in dit land, maar dat is misschien ook juist de charme.
- Scams
Wij zijn opgelicht door een monnik toen we een klooster gingen bezoeken. Een monnik begon met ons te praten en zei toen dat hij graag het klooster aan ons wilde laten zien en met ons zijn Engels wilde oefenen. Heel leuk uiteraard, dus we maakten een praatje en liepen met hem mee. Vervolgens nam hij ons apart en liet hij ons zien hoe je moest mediteren. Na afloop vroeg hij om geld. Toen we geld gaven zei hij dat het 3 keer zoveel moest zijn. Omdat we in een aparte kamer met hem zaten, was onze eerste reactie direct het geld geven. Achteraf hadden we uiteraard kunnen weigeren. Maar wees op je hoede als een monnik je ‘zomaar’ een rondleiding wil geven. Hier kan dus iets achter zitten.
- Zorg voor voldoende cash
In veel kleinere plaatsen kun je niet pinnen, daarom is het verstandig om direct meer geld op te nemen, zodat je niet steeds van een pinautomaat afhankelijk bent.
Per stad
Mandalay
Blijf niet te lang in deze stad. Er is weinig moois te zien, het is er druk en er is veel armoede. Veel mensen wilden iets van ons, waardoor we ons niet altijd op ons gemak voelden. Mocht je er 2 dagen zijn, maak dan 1 dag een uitstapje naar het dorpje Ava waar je overblijfselen van de 18e eeuw kunt bewonderen. Ze bieden je daar herhaaldelijk om je met paard en wagen naar de stad te brengen. Weiger dit. Het is maximaal 15 minuten lopen en de beestjes hebben een vreselijk leven. Hier wil je niet je geld aan geven. Met zonsondergang kun je de U-Bein brug bewonderen.
Bezoek bijvoorbeeld deze hotspots:
- Ayarwaddy River View Hotel (prachtig uitzicht en lekker eten)
- Marie Min
Lokale kindjes en hun moeder bij een klooster
Bagan
Bagan is een prachtige plek. Huur een scootertje en zorg dat je minimaal 1 keer de zonsopkomst meemaakt. Bij zonsopkomst gaan namelijk de ballonnen voor de ballonvaart de lucht in. Samen met de opkomende zon en de tempels is dit een adembenemend gezicht. Ook de sunsets zijn prachtig. Hoewel de tempels op de Unesco Werelderfgoed lijst staan, mag je er gewoon op klimmen. Het allerleukst is om de tempels op te zoeken met het beste uitzicht. Wij kozen overdag een plekje uit en reden daar dan met sunset weer naartoe. Hetzelfde voor de zonsopkomst.
- Moon Vegetarian Restaurant
- Khaing Shwe Wha Vegetarian Restaurant
Tempels in Bagan
Klimmen op de tempels om de beste sunset plek te vinden
Kalaw
Kalaw is een schattig klein plaatsje in de bergen. Er is niet veel, maar het is een goede uitvalbasis voor een trekking. Hierbij kun je in 2 of 3 dagen wandelen naar Inle Lake. Je loopt met een gids, onderweg slaap je bij mensen thuis en/of in een klooster. Het eten is erbij inbegrepen en ook hierbij konden we veganistisch aangeven. We betaalden voor 3 dagen inclusief alle maaltijden, gids, boottocht en bagage transport 40 euro per persoon. Deze trip was 1 van de leukste dingen die we hebben gedaan tijdens onze reis. Als je aankomt in Kalaw kun je de trekking direct boeken voor de volgende dag.
- Sprouting Seeds Cafe & Bakery
- Jungle King of Sam’s Trekking Guide (voor de trekking)
Het lokale leven
Pepers oogsten
Inle Lake
Na 3 dagen wandelen kwamen we aan in Inle Lake. Deze stad is bekend vanwege het grote meer. Er zijn hier dorpjes in het meer te vinden op palen. Daarnaast staat het meer bekend om de authentieke vissers. Zij worden ook wel de “beenroeiers” genoemd omdat ze hun handen vrij houden voor hun visnetten. Wij zijn uiteraard geen fan van vissers, maar tijdens de sunset is dit een prachtig gezicht. En op dit moment zijn de vissers daar alleen nog als toeristenattractie.
- Paw Paw
- M-Society Cafe & Bistro Bar
- Night market
- Innlay Hut (Indian Food House) (eten is heel goed en de eigennaar is heel excentriek)
- Red Mountain Estate Vineyards & Winery (mooi uitzicht en lekkere wijnen)
Een visser op het Inle Lake
Bekijk hier al onze reis artikelen.
Hpa An
Hpa An staat bekend om het karstgebergte. Deze hadden we ook gezien tijdens onze reis in China, ook al waren ze daar indrukwekkender, in Hpa An was het ook prachtig. Huur een scooter en rijd rond van tempel naar grot tot zelfs een heel toffe vleermuis cave. Duizenden vleermuizen komen hier elke avond met sunset naar buiten om te jagen. Dit schouwspel is bijna onwerkelijk om te zien. Zeker 20 minuten lang komen gigantische hoeveelheden vleermuizen uit de grot gevlogen. Het stadje is niet bijzonder, dus 2 dagen is hier ruim voldoende om genoeg van de omgeving te zien.
De vleermuizen bij Hpa An
Ngwe Saung
Ngwe Saung is een opkomend strandplaatsje. Op dit moment zijn er nog niet heel veel toeristen, maar er zijn wel veel voorzienigen voor toeristen. Daarentegen zijn er geen vegan restaurants, maar veel vis restaurants en hotelketens waar je kunt eten. Toch is Birmees eten goed vegan te maken, zeker als je het woord thatalo gebruikt. Naast het strand is er weinig te beleven in Ngwe Saung. De stranden zijn wel heerlijk groot en het water heeft de perfecte temperatuur en het is vlakbij Yangoon.
- Ume Restaurant & Bar
Het strand van Ngwe Saung
Yangoon
Yangoon is de voormalige hoofdstad van Myanmar. De stad is een goede uitvalbasis als je door Myanmar wilt gaan reizen, maar is verder niet spectaculair. 1 tot 2 dagen is daarom ruim voldoende hier vonden wij. Er rijden geen taxi’s in de stad en je mag niet fietsen. Dus je bent afhankelijk van het ov of van lopen. Als je in Yangoon bent, kun je de Schwedagonpagode niet overslaan. Het is de grootste tempel van Myanmar en is prachtig met al het goud.
- Yangon Yangon Rooftop
- Yangon Night Market
- Nepali & Indian Only Vegetarian
De Schwedagonpagode
Lees hier onze tips voor vegan op reis.
Ben jij wel eens in Myanmar geweest? We zijn benieuwd naar jouw belevingen! Mocht je vragen hebben of meer willen weten, stuur ons dan een berichtje!
Bekijk hier alle highlights van onze reis!
We hebben bijna 10 maanden gereisd. Benieuwd hoe we dat hebben gedaan? In dit artikel vertellen we precies hoe we het hebben aangepakt.
Wij zijn Thera en Tristan, de gezichten achter Vetjebol. Op Vetjebol vind je handige tips, lekkere plantaardige recepten, mooie en eerlijke kleding en fijne groene hotspots. Volg ons op Instagram voor meer food inspiratie!