Griekenland vinden wij een heerlijk vakantieland. Niet alleen vanwege de zee, cultuur en de mensen, maar ook vanwege het eten! Tzatziki, Griekse salade, gyros, feta… heel lekker, maar niet vegan natuurlijk. Ook al kent de Griekse keuken heel veel dierlijke producten in hun standaard gerechten, er blijft nog genoeg (heel erg lekker) vegan eten over. Wij laten je in dit artikel zien wat je kunt eten als vegan in Griekenland.

Vegan in Griekenland: geen enkel probleem!

Veel mensen zeiden tegen ons dat we het als vegan nog lastig zouden krijgen in Griekenland. Om die reden besloten we tijdens onze vakantie naar dit Zuidoost Europese land een Airbnb te boeken met keuken. Op deze manier kunnen we zelf koken op de momenten dat we niets vegan kunnen vinden. Tijdens de wintersport doen we dit ook altijd. Lees hier onze tips om als vegan te gaan wintersporten.

We hebben vaak onze eigen ontbijtjes gemaakt, dus daarvoor was de keuken heel fijn. Maar we hebben ook veel in restaurants gegeten en dit was heel goed te doen. Iedereen spreekt goed Engels, ondanks dat we op de kleinere, minder toeristische eilandjes waren. En de meeste mensen waren bekend met veganisme. Bij sommige gerechten stond op de kaart erbij wat vegan was en wat niet, maar bij de meeste restaurants konden we vragen om iets vegan te maken door bijvoorbeeld de kaas weg te laten. Dit was nooit een probleem.

De vegan opties in Griekenland

De onderstaande gerechten zijn (bijna) altijd vegan.

  • Briám – een soort ratatouille van verschillende groente zoals aubergine, courgette maar ook aardappels in tomatensaus.
  • Gigantes – dit zijn grote witte bonen in tomatensaus met verschillende kruiden zoals peterselie en oregano.
  • Fava – een dip gemaakt van gepureerde gele spliterwten en kruiden.
  • Dolmadhes of dolmadakia – dit zijn wijnbladeren gevuld met gekruide rijst.
  • Gemista – tomaten gevuld met rijst.
  • Yemista – paprika gevuld met rijst.
  • Keto Papoutsakia – is een gevulde aubergine. Dit gerecht bevat vaak ook vlees en/of bechamelsaus, maar kan ook gevuld zijn met een soort ratatouille.
  • Revithokeftedes – gefrituurde kikkererwtenballetjes met kruiden. Ze hebben qua smaak iets weg van falafel.
  • Revithia soupa – dit is kikkererwten soep en is altijd vegan.
  • Olijven – de olijven in Griekenland zijn heerlijk dus moet je zeker proberen als je van olijven houdt.
  • Brood – overal krijg je pita’s bij en deze kun je als vegan gewoon eten.
  • Griekse salade – maar vraag dan wel of ze de feta eruit kunnen laten.

Let wel op…

In veel gerechten uit de Griekse keuken zitten dierlijke producten. Dubbelcheck het daarom altijd even bij het personeel. De meest voorkomende dierlijke producten in de Griekse keuken (buiten vlees om) zijn geitenkaas (feta) en yoghurt. Die zijn uit veel gerechten makkelijk weg te laten. Door de goede kwaliteit groente en heerlijke olijfolie zul je het zeker niet missen. Ook bij sommige bovenstaande gerechten kan dit worden gebruikt. Daarom is het altijd goed om te zeggen dat je zonder wil.

Reizen naar Griekenland

Wij hebben tijdens onze vakantie 3 eilanden bezocht: Paros (alleen voor een overstap van een nacht), Sifnos en Milos. Alle drie vrij kleine eilandjes. Sifnos staat bekend om de vele mooie authentieke kerkjes en Milos vanwege het vulkaanlandschap. Allebei superleuke eilanden waar toerisme (nog) niet de overhand heeft genomen.

Ga buiten het seizoen! Wij waren er eind oktober, dit liep echt tegen het einde van het seizoen waardoor een aantal restaurantjes al wel dicht waren, maar ga een paar weken eerder en alles is nog open maar het is wel erg rustig en je betaalt de helft van de prijs voor de accommodatie in vergelijking met de zomermaanden.

Lees hier ook onze tips om als vegan naar Beirut in Libanon te reizen.

Onze route

Wij vlogen naar Athene en stapten daar op de boot naar (eigenlijk Sifnos maar deze ging onverwachts niet) Paros. Daar hebben we 1 nacht geslapen en de volgende ochtend hebben we de boot naar Sifnos gepakt. We verbleven daar bij Vathy beach. Een fijne baai waar je de perfecte sunset hebt. Daarna hebben we de boot van Sifnos naar Milos gepakt. Deze doet er ongeveer 1,5 uur over. In Milos verbleven we vlakbij Sarakiniko Beach in een heel leuke Airbnb van een man die alle dieren in de omgeving opvangt. Dus we waren daar samen met 2 honden en 15 katten. <3 Op Milos hebben we het beste Griekse eten van ons hele verblijf gegeten bij O! Hamos, aanrader dit restaurant!

Vervolgens hebben we rechtstreeks de boot van Milos naar Piraeus (haven bij Athene) gepakt. Deze doet er bijna 8 uur over. Je kan buiten zitten op de boot en als de zee kalm is, is het een fijne tocht. Daarna zijn we nog een dag in Athene geweest.

Meer vegan reistips

We hebben 10 maanden de wereld over gereisd. In dit artikel vertellen we precies hoe we dit hebben gedaan qua praktische zaken zoals planning, geld en werk.

Van China, het Australische Melbourne, Myanmar, Londen of ons eigen Amsterdam, we schrijven overal artikelen van met onze tips voor het reizen als vegan op die bestemming.

Bekijk hier al onze reisartikelen.

Wij zijn Thera en Tristan, de gezichten achter Vetjebol. Op Vetjebol vind je handige tipslekkere plantaardige receptenmooie en eerlijke kleding en fijne groene hotspots. Volg ons op Instagram voor meer food inspiratie!

Door
Thera

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check ook:

Vegan nasi goreng
02/10
Nasi goreng betekend letterlijk vertaald “gebakken rijst”. In Indonesië wordt dit gerecht veel gegeten als...
Aubergine in pittige tomatensaus
02/10
Toen we op reis waren in Indonesië hebben we een kookworkshop gedaan waar we onder...
23/04
In oktober 2020 hebben we een Mercedes Sprinter gekocht en deze omgebouwd naar leefbaar woonhuis...

Volg Vetjebol op