Toen we op reis waren in Indonesië hebben we een kookworkshop gedaan waar we onder andere dit gerecht hebben leren maken. Ook is het een van onze favoriete gerechten bij de Indonesische warung (klein familie restaurant). Onze versie is wel met minder olie en daarmee waarschijnlijk iets gezonder. 😉
Dit bijgerecht is erg lekker naast nasi goreng of andere rijstgerechten. Of als onderdeel van een Indonesische rijsttafel!
Bereidingswijze Indonesische aubergine in pittige tomatensaus
Schil de gember en pel de knoflook en snijdt ze beide in kleine stukjes.
Snijdt de aubergine in grote stukken.
Blend de tomaten helemaal fijn in een blender of met een staafmixer.
Pak een stoofpan of een hapjespan (of een andere pan met een deksel) en giet er wat olijfolie in. Wacht tot de olie warm is.
Voeg nu de knoflook en gember toe samen met een snuf zout. Bak op laag vuur voor een paar minuten.
Voeg de tomatenpuree en de aubergine toe. Roer goed door elkaar en bak nog een minuut mee.
Voeg nu de geblende tomaat en de sambal toe. Rasp de schil van de limoen en voeg die ook toe. Roer alles goed door.
Houd je niet van te pittig of juist wel? Voeg gerust meer of minder sambal toe. Of zet de sambal op tafel zodat iedereen ‘m zelf pittig kan maken naar wens!
Doe nu de deksel op de pan en laat op laag vuur zachtjes pruttelen totdat de aubergine lekker zacht is. Begint het vocht op te raken en is de aubergine nog niet zacht? Voeg dan gerust een beetje water toe.
Voeg de ketjap manis en sojasaus toe en roer nog 1 keer door.
Serveer bij een rijstgerecht en knijp de limoen er als laatste nog overheen. Eet smakelijk!
Aubergine in pittige tomatensaus, geserveerd met nasi goreng
Wij zijn Thera en Tristan, de gezichten achter Vetjebol. Op Vetjebol vind je handige tips, lekkere plantaardige recepten, mooie en eerlijke kleding en fijne groene hotspots. Volg ons op Instagram voor meer food inspiratie!