Libanees flatbread met za’atar en falafel

Porties 8 flatbreads (4 personen)
Voorbereiding 15 minuten
Bereiding 10 minuten

Ingrediënten
  • 8 flatbreads
  • 400 gram falafel
  • 4 el za’atar
  • 4 el olijfolie
  • 2 tomaten
  • 1 komkommer
  • 1 middelgrote rode ui
  • 200 gram hummus (zelfgemaakt of kant-en-klaar)
  • Koriander als garnering

Tijdens onze reis naar Libanon hebben we heerlijk gegeten. Libanees flatbread met za’atar en falafel is een typisch gerecht in Libanon. Za’atar is een kruidenmelange uit het Midden-Oosten, je vindt het bijvoorbeeld ook in Israël en Jordanië. Za’atar is de naam van een wilde oregano die verwant is aan marjolein. Het mengsel bestaat uit het kruid zelf, sesamzaad en sumak (dit is een zuur gedroogd besje). Met dit recept maken we nog regelmatig Libanees flatbread met za’atar en falafel, zoals we dat in Libanon ontdekt hebben.

De explosie in Beirut

Op 4 augustus 2020 vonden er twee explosies plaats in de haven van Beiroet. Met als gevolg ruim 200 doden, velen gewonden en heel veel ravage. Wil jij de inwoners helpen? Steun dan bijvoorbeeld Impact Libanon of het Rode Kruis met Giro 555.

Recept voor vegan flatbread met za’atar

Dit recept is heel eenvoudig te maken, maar door de za’atar proeft het wel als een uniek gerecht. Za’atar kun je halen bij diverse speciale supermarkten, maar tegenwoordig ligt het ook gewoon bij de Albert Heijn en de Jumbo.

Bereidingswijze Libanees flatbread

De Jumbo verkoopt verse Libanese flatbreads uit de vriezer. Deze zijn heel lekker en komen goed in de buurt van de ‘echte’ die wij in Libanon aten. Kun je geen flatbread vinden of maak je ze sowieso liever zelf? Er staan verschillende recepten op internet waarmee je het brood helemaal zelf kunt maken.

Kies je voor voor een kant-en-klaar flatbread? Verwarm dan de oven voor op 200 graden. Als de oven warm is, kunnen de broden er een minuutje in. Het is lekker als ze een beetje warm en heel licht crunchy zijn (laat ze niet te lang zitten, want als ze hard worden kun je ze niet meer oprollen).

Bak de falafel bruin in een pannetje. Snijd ondertussen de tomaten, komkommer en sla in kleine stukjes. En snipper de rode ui. Voeg samen in een kom, roer door en zet apart.

Wij maken altijd onze eigen hummus (recept). Dat vinden we een stuk lekkerder dan kant-en-klare hummus. Zit je daar niet op te wachten? Dan kun je prima een kant-en-klare hummus kopen.

De tekst gaat verder onder de foto

Libanees flatbread

Doe de za’atar in een schaaltje en voeg de olie toe. Meng goed door. Pak een kwastje en smeer de broden aan 1 kant in met een laag za’atar.

Tip: maak je eigen hummus. Bekijk hier het recept.

Beleg dan met de salade en doe dan de falafel op het flatbread. Top af met hummus (wij doen altijd een flinke schep). Garneer met wat koriander en je bent ready to eat!

Eet smakelijk!

Op zoek naar meer recepten uit het Midden-Oosten? Probeer ook onze kruidige Arabische rijst.

Wij zijn Thera en Tristan, de gezichten achter Vetjebol. Op Vetjebol vind je handige tipslekkere plantaardige receptenmooie en eerlijke kleding en fijne groene hotspots. Volg ons op Instagram voor meer food inspiratie!

Door
Thera

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check ook:

Vegan nasi goreng
02/10
Nasi goreng betekend letterlijk vertaald “gebakken rijst”. In Indonesië wordt dit gerecht veel gegeten als...
Aubergine in pittige tomatensaus
02/10
Toen we op reis waren in Indonesië hebben we een kookworkshop gedaan waar we onder...
23/04
In oktober 2020 hebben we een Mercedes Sprinter gekocht en deze omgebouwd naar leefbaar woonhuis...

Volg Vetjebol op