In Mexcio hebben we heel veel tortilla’s op. De meeste Mexicaanse tortilla’s zijn niet vegan (ze eten veel kip in Mexico) maar meestal is er wel een vegan optie te krijgen. Namelijk tortilla’s met champignons. Daar raakten we door geïnspireerd, daarom hebben we nu in Amsterdam dit receptje uitgewerkt: Mexicaanse tortilla met oesterzwammen en kipkruiden.
Mexicaanse vegan recepten
Veel Mexicaanse gerechten zijn heel eenvoudig te maken en staan zo op tafel. Zo hebben we bijvoorbeeld ook recepten voor een Mexicaanse groentemix, een complete maaltijd op basis van groente, bonen en aardappels. En het recept voor Mexicaanse rijst met bonen (dit video recept namen we op toen we in Mexico waren). Of de taco’s met vegan kip. Veel opties dus! Ook deze tortilla is een makkelijk recept, maar toch net even anders.
De meeste kipkruiden zijn gewoon vegan. Voeg ze toe aan je plantaardige vervanger zoals vegan kipstukjes, tofu of oesterzwammen en je hebt dezelfde smaakbeleving als met kip, maar dan zonder het leed.
Bereidingswijze Mexicaanse tortilla met oesterzwammen
Snijd de ui en knoflook en plaats in een pan op laag vuur. Scheur de oesterzwammen in kleine reepjes en voeg toe aan de ui en knoflook. Voeg direct de kipkruiden en een klein beetje water toe. Laat rustig sudderen.
Voeg de bonen toe en roer goed door. Doe de deksel op de pan en laat nog een paar minuten bakken terwijl je ondertussen de dipjes maakt.
Jalapeño dip
Voor de jalapeño dip doe je 2 eetlepels verse jalapeño op uit een potje (wij gebruikten uit een pot) in een bakje of direct in de mixer. Voeg de tomaat toe (het liefst zonder pitjes en vocht) en mix het kort door elkaar totdat er een soort chunky dipje ontstaat. Je mag dus nog wat stukjes jalapeño zien. Wij gebruikten overigens een staafmixer.
Limoen dip
Doe 50 ml ongezoete sojayoghurt in een bakje en voeg hier de sap van een halve limoen en een beetje zout aan toe. Schaaf de schil van een halve limoen en roer dit door het sausje.
Wij doen de tortilla’s altijd heel kort in de oven op opwaren in een koekenpan voordat we ‘m gaan beleggen. Leg in het midden een rij van de oesterzwammen met bonen en doe dan de 2 dipjes eroverheen. Top het af met wat verse koriander en lente-ui.
Zin in een andere keuken? Probeer dan eens ons Japanse ramen recept of onze vegan pasta bolognese.
Wij zijn Thera en Tristan, de gezichten achter Vetjebol. Op Vetjebol vind je handige tips, lekkere plantaardige recepten, mooie en eerlijke kleding en fijne groene hotspots. Volg ons op Instagram voor meer food inspiratie!