De beste manier om tofu te bakken
Het fijne aan tofu is dat je het zo’n beetje iedere smaak en structuur kan geven. Sinds we vegan zijn hebben we al heel wat tofu gemaakt. Op heel veel verschillende manieren. Zo maken we graag scrambled tofu en eten we vegan ramen met tofu. Tofu bakken doen we veruit het meest. Met dit makkelijke recept bak je de lekkerste tofu met slechts 4 ingrediënten! Onze favoriete manier om tofu te bereiden.
Bekijk de video hier: Tofu bakken
Tofu bakken: bereidingswijze
Voor dit recept gebruiken we een half blok tofu (250 gram). Maar je kunt natuurlijk zo veel maken als je wilt.
Snijdt eerst de tofu in dunne plakken van ongeveer een halve centimeter dik. Uiteindelijk willen we de tofu zo bakken dat de binnenkant zachter is dan de buitenkant. Snijdt dus niet te dun!
Leg ze naast elkaar op een snijplank en dep ze droog met een schone theedoek of met keukenrol. Ze hoeven niet volledig uitgedroogd te zijn. Druk simpelweg op de plakken. Draai de plakken tofu vervolgens om en herhaal het aan de andere kant.
Strooi nu flink wat verse, gemalen zwarte peper over de tofu heen. Gevolgd door flink wat zout. Wrijf dit daarna goed in de plakken tofu, zodat het tijdens het bakken niet te snel losraakt. Draai de plakken om en doe hetzelfde aan de andere kant.
Bak de tofu in een koekenpan
De tofu bereiden we in een koekenpan. Verhit de koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de zonnebloemolie toe zodra de pan heet is. Je kunt ook een andere plantaardige olie gebruiken, maar zonnebloemolie werkt voor ons het beste.
Als ook de olie heet is voeg je de plakken tofu toe aan de pan. Zorg dat ze niet op elkaar liggen. Bak de tofu eventueel in etappes als je pan te klein is.
Laat de tofu nu bakken totdat de ene kant goudbruin is. Afhankelijk van hoe hoog het vuur staat kan dit 5 tot 10 minuten duren. Draai vervolgens de tofu plakken om en bak de andere kant goudbruin. Dit duurt meestal iets minder lang, dus houdt het goed in de gaten.
Het gewenste resultaat van de gebakken tofu
Het uiteindelijke doel is om de tofu aan de buitenkant goudbruin te krijgen met een beetje bite. De binnenkant mag juist wat zachter blijven. Bak dus vooral niet te lang door!
Wat je kunt doen met gebakken tofu
Je kunt de gebakken tofu in stukjes snijden en door de gewokte groente doen. Samen met rijst of noodles.
Of eet de tofu als een soort gebakken ei op brood. Lekker met een laagje hummus en wat groentes zoals komkommer, tomaat, avocado en spinazie of rucola.
Als je dikkere plakken tofu snijdt en dit recept aanhoudt, kun je de gebakken tofu aan het einde in blokjes snijden. Deze kun je door een curry doen of op een sate prikker prikken en eten met pindasaus. Dan heb je heerlijke tofu saté.
De mogelijkheden zijn eindeloos!
Tofu bakken met andere kruiden
In dit basis recept gebruiken we alleen peper en zout. Je kunt echter eindeloos variëren. Wil je bijvoorbeeld nog meer een gebakken ei smaak, gebruik dan Kala Namak (ook wel zwart zout of zwavelzout genoemd). Let wel op dat je niet te veel gebruikt, de smaak van dit zout is extreem sterk! In plaats daarvan kun je ook wat kerriepoeder en kurkuma toevoegen voor een ei smaak.
Verder kun je ook allerlei andere gedroogde kruiden toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan koriander, komijn en paprikapoeder. Of knoflookpoeder. In alle gevallen wrijf je het in de plakken tofu net zoals de peper en zout.
Heb jij nog tips voor tofu bereiden? Wat is jouw favoriete methode? Laat een reactie achter!
Wij zijn Thera en Tristan, de gezichten achter Vetjebol. Op Vetjebol vind je handige tips, lekkere plantaardige recepten, mooie en eerlijke kleding en fijne groene hotspots. Volg ons op Instagram voor meer food inspiratie!
Reacties
‘Eier’salade ?
^^
Goede tip! Zeker ook lekker uit de oven inderdaad!