Nog op zoek naar een lekker en niet al te moeilijk recept voor kerst? We maakten deze vegan kerstcake, omdat wij het toetje mogen verzorgen tijdens het kerstdiner. En we delen gelijk het recept met jullie!
Op zoek naar meer toetjes? Probeer ook ons recept voor vegan appelkruimeltaart, chocolade cake of stoofperencake.
Bereidingswijze vegan kerstcake met een vanille roomsaus
Verwarm de oven voor op 180 ℃ en vet een cakeblik in of bekleed een cakeblik met bakpapier.
Doe de cashewnoten in een aparte kom en vul de kom met warm water. Laat de cashewnoten weken totdat ze zacht zijn.
De cake
Meng de bloem, maizena, suiker, vanille extract en het snufje zout door elkaar in een grote kom. Voeg de bakpoeder toe en knijp hier overheen een citroen uit. Je ziet dat het begint te schuimen, dat is precies de bedoeling om de cake luchtig te maken. Doe dan de olie, de haver (of andere plantaardige) melk, vanille-extract en de cranberry’s in de kom. Roer goed door elkaar.
Giet het beslag in de cakevorm en doe deze in de oven voor ongeveer 50 minuten of totdat hij goudbruin is.
De roomsaus
Ondertussen kun je de roomsaus gaan maken. Doe de inmiddels geweekte cashewnoten met het water, de vanille extract en de poedersuiker in een blender. Mix het tot een gladde massa. Voeg indien nodig meer water toe, als de saus niet glad genoeg is.
Vegan kerstcake serveren
Laat de kerstcake een tijdje afkoelen, nadat je deze uit de oven hebt gehaald.
Zodra de cake iets steviger is geworden, haal je ‘m uit de bakvorm. Giet vervolgen de roomsaus eroverheen. En druk er eventueel nog wat cranberry’s in en strooi er wat poedersuiker over. Eet smakelijk en fijne feestdagen!
Op zoek naar meer vegan kerst inspiratie? Bekijk dan ook deze recepten.
Wij zijn Thera en Tristan, de gezichten achter Vetjebol. Op Vetjebol vind je handige tips, lekkere plantaardige recepten, mooie en eerlijke kleding en fijne groene hotspots. Volg ons op Instagram voor meer food inspiratie!