Vegan kerstcake met een vanille roomsaus

Porties 1 cake
Voorbereiding 15 minuten
Bereiding 50 minuten

Ingrediënten

Voor de cake

  • 250 gram bloem
  • 20 gram maizena
  • 16 gram bakpoeder
  • 90 gram suiker of een ander zoetstof zoals rijststroop, ahorn siroop
  • 1/2 theelepel zout
  • 100 milliliter zonnebloemolie
  • 200 milliliter havermelk
  • 1 theelepel vanille-extract
  • Halve citroen
  • Handje gedroogde cranberry's

Voor de vanille roomsaus

  • 3 el poedersuiker
  • 90 gram cashewnoten
  • 3 el water
  • 1 theelepel vanille-extract

Nog op zoek naar een lekker en niet al te moeilijk recept voor kerst? We maakten deze vegan kerstcake, omdat wij het toetje mogen verzorgen tijdens het kerstdiner. En we delen gelijk het recept met jullie!

Op zoek naar meer toetjes? Probeer ook ons recept voor vegan appelkruimeltaart, chocolade cake of stoofperencake.

Kerstcake recept

Bereidingswijze vegan kerstcake met een vanille roomsaus

Verwarm de oven voor op 180 ℃ en vet een cakeblik in of bekleed een cakeblik met bakpapier.

Doe de cashewnoten in een aparte kom en vul de kom met warm water. Laat de cashewnoten weken totdat ze zacht zijn.

De cake

Meng de bloem, maizena, suiker, vanille extract en het snufje zout door elkaar in een grote kom. Voeg de bakpoeder toe en knijp hier overheen een citroen uit. Je ziet dat het begint te schuimen, dat is precies de bedoeling om de cake luchtig te maken. Doe dan de olie, de haver (of andere plantaardige) melk, vanille-extract en de cranberry’s in de kom. Roer goed door elkaar.

Giet het beslag in de cakevorm en doe deze in de oven voor ongeveer 50 minuten of totdat hij goudbruin is.

De roomsaus

Ondertussen kun je de roomsaus gaan maken. Doe de inmiddels geweekte cashewnoten met het water, de vanille extract en de poedersuiker in een blender. Mix het tot een gladde massa. Voeg indien nodig meer water toe, als de saus niet glad genoeg is.

Vegan kerstcake

Vegan kerstcake serveren

Laat de kerstcake een tijdje afkoelen, nadat je deze uit de oven hebt gehaald.

Zodra de cake iets steviger is geworden, haal je ‘m uit de bakvorm. Giet vervolgen de roomsaus eroverheen. En druk er eventueel nog wat cranberry’s in en strooi er wat poedersuiker over. Eet smakelijk en fijne feestdagen!

Op zoek naar meer vegan kerst inspiratie? Bekijk dan ook deze recepten.

Wij zijn Thera en Tristan, de gezichten achter Vetjebol. Op Vetjebol vind je handige tipslekkere plantaardige receptenmooie en eerlijke kleding en fijne groene hotspots. Volg ons op Instagram voor meer food inspiratie!

Door
Thera

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check ook:

Vegan nasi goreng
02/10
Nasi goreng betekend letterlijk vertaald “gebakken rijst”. In Indonesië wordt dit gerecht veel gegeten als...
Aubergine in pittige tomatensaus
02/10
Toen we op reis waren in Indonesië hebben we een kookworkshop gedaan waar we onder...
23/04
In oktober 2020 hebben we een Mercedes Sprinter gekocht en deze omgebouwd naar leefbaar woonhuis...

Volg Vetjebol op