Vegan kip van oesterzwammen

Porties Een schaaltje vol
Voorbereiding 5 minuten
Bereiding 10 minuten

Ingrediënten
  • 400 gram Oesterzwammen
  • 2 eetlepels kipkruiden

Er liggen heel veel verschillende vleesvervangers in de supermarkt, maar zelf een vleesvervanger maken kan ook prima! Met als voordeel dat je zelf controle hebt over wat je er allemaal instopt. Zo maken wij de laatste tijd vegan kip van oesterzwammen. We zagen deze methode in een video van Avant Garde Vegan en die wilden we onze volgers niet onthouden. Dus bij dezen het recept!

Welke kipkruiden?

We gebruiken in dit recept kipkruiden. Want ja, die zijn gewoon vegan! Het is een kruidenmix met onder andere koriander, paprika, peper en zout, die al heel lang wordt gebruikt om kip te marineren.

Let op dat de meeste kipkruiden in de supermarkt voor de helft uit zout bestaan. De enige uitzondering die wij konden vinden is de ‘Kip Paprika’ mix van Verstegen. Die bevat minder zout en meer paprika.

Begin hoe dan ook niet met teveel kipkruiden en proef voordat je meer toevoegt!

Tip: Dit recept werkt in principe met alle soorten paddenstoelen. Hoe groter de paddenstoelen, hoe makkelijker je het vocht eruit kunt drukken.

Bereidingswijze vegan kip van oesterzwammen

Verhit een paar eetlepels zonnebloem- of olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de oesterzwammen toe zodra de olie heet is en laat twee minuten bakken aan alle kanten.

Zet het vuur hoger en pak een object met een platte onderkant, dat net iets kleiner is als de koekenpan. Dit kan bijvoorbeeld een andere koekenpan zijn of een taartvorm zoals wij gebruiken.

Doe een ovenhandschoen aan en druk het object dat je hebt gekozen op de oesterzwammen. Haal het er daarna vanaf zodat het vrijgekomen vocht kan verdampen. Herhaal dit meerdere keren. Hoe meer vocht je eruit krijgt, hoe vleziger de oesterzwammen worden.

Bak de oesterzwammen nadat je dit hebt gedaan nog even door, totdat alle kanten bruin worden. Voeg indien nodig wat extra olie toe.

Voeg nu de kipkruiden toe en roer of hussel goed door de oesterzwammen. Bak nog een minuutje mee.

Nu is je vegan kip klaar en kun je het in reepjes snijden. Je kunt de vegan kip vervolgens bij heel veel verschillende gerechten gebruiken. Wij eten het meestal bij rijst met groenten. Maar op brood of in een salade kan ook!

Zie hieronder de bereidingswijze in foto’s. Eet smakelijk!

Bereidingswijze in foto’s

Druk zoveel mogelijk vocht uit de oesterzwammen door er met een pan of ander passend object op te drukken.

Bak vervolgens aan alle kanten bruin en voeg de kipkruiden toe.

Bak nog een paar minuten en snijd in reepjes. Lekker bij rijstgerechten, op brood of door salades!

Wij zijn Thera en Tristan, de gezichten achter Vetjebol. Op Vetjebol vind je handige tipslekkere plantaardige receptenmooie en eerlijke kleding en fijne groene hotspots. Volg ons op Instagram voor meer food inspiratie!

Door
Tristan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check ook:

Vegan nasi goreng
02/10
Nasi goreng betekend letterlijk vertaald “gebakken rijst”. In Indonesië wordt dit gerecht veel gegeten als...
Aubergine in pittige tomatensaus
02/10
Toen we op reis waren in Indonesië hebben we een kookworkshop gedaan waar we onder...
23/04
In oktober 2020 hebben we een Mercedes Sprinter gekocht en deze omgebouwd naar leefbaar woonhuis...

Volg Vetjebol op