Recept: Vegan lasagne
Veel traditionele recepten zijn niet 100% plantaardig, maar dat weerhoudt ons er niet van om een vegan variant te maken. Zoals dit recept voor vegan lasagne! Smaakt deze precies hetzelfde als ‘echte’ lasagne? Vast niet! Maar het principe is hetzelfde: Een ovengerecht opgebouwd met verschillende laagjes. Daarnaast is deze vegan lasagne gezonder dan de traditionele lasagne, super lekker en je hoeft er geen dieren voor lastig te vallen!
Check ook ons chia pudding recept, lekker als toetje na de vegan lasagne.
Bereidingswijze vegan lasagne
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Doe de cashewnoten in een schaal en giet er water overheen, laat weken totdat je ze later in dit recept nodig hebt.
Kook de lasagnebladen een paar minuten voor (ook als de verpakking aangeeft dat dit niet nodig is!). Hiermee verkorten we de tijd dat de lasagne in de oven moet en voorkomen we harde stukken. 😉
De courgette
Snijd de kontjes van de courgettes en schaaf in plakken met een kaasschaaf.
Verhit een laagje olie in een koekenpan, leg de plakken courgette hier in (in etappes) en voeg wat peper en zout toe. Bak totdat ze lichtbruin beginnen te worden.
De tomatensaus
Doe de tomaten, de zongedroogde tomaten, 3 eetlepels Italiaanse kruiden, het volkorenmeel, 3 knoflookteentjes en de suiker in een foodprocessor of keukenmachine en hak fijn tot een saus.
Giet de tomatensaus in een koekenpan en voeg de spinazie toe, laat een paar minuten pruttelen totdat de spinazie geslonken is.
De ‘kaassaus’
Giet de cashewnoten af en doe deze samen met 100 ml water, het edelgist, de olijfolie, 2 knoflookteentjes, het citroensap, zout en peper in een foodprocessor of keukenmachine en hak fijn totdat er een gladde massa ontstaat.
De ovenschaal vullen
Pak een ruime ovenschaal en begin met een (DUN!) laagje tomatensaus, vervolgens een laag courgette en dan een laag lasagnebladen. Herhaal dit nog twee keer.
Voeg nu een laatste laag tomatensaus toe (alles dat nog over is). En eindig met de ‘kaussaus’.
In de oven
Zet de ovenschaal nu in de oven voor ongeveer 30 minuten op 180 graden. Of totdat de bovenlaag bruin is geworden. En de vegan lasagne is klaar!
Dit heb je nodig voor de vegan lasagne
Het resultaat: Eet smakelijk!
Wij zijn Thera en Tristan, de gezichten achter Vetjebol. Op Vetjebol vind je handige tips, lekkere plantaardige recepten, mooie en eerlijke kleding en fijne groene hotspots. Volg ons op Instagram voor meer food inspiratie!