Recept: Vegan pizza
Wij maken thuis regelmatig vegan pizza. Want wie is er nou niet dol op pizza!? Tijd dus om ons basisrecept voor veganistische pizza (met kaas) met jullie te delen!
We gebruiken zelf altijd kant-en-klare pizzabodems. Bijvoorbeeld van het merk Napolina (zwarte doos, bij de Jumbo) of de verse pizzabodems van de Jumbo Foodmarkt in Amsterdam. De meeste kant-en-klare pizzabodems zijn veganistisch en in reguliere supermarkten te krijgen, maar check natuurlijk altijd even de verpakking. Of maak de bodem zelf!
In dit recept gebruiken we champignons en paprika als toppings, maar daar kun je zelf natuurlijk eindeloos mee variëren. Met onze pizzasaus en ‘kaassaus’ als basis zit je altijd goed.
Voor deze kaassaus gebruiken we onder andere edelgist. Dit is in de meeste supermarkten niet te krijgen. Wij halen het bij de Vegabond (Amsterdam) of bij de Ekoplaza. Daarnaast is het in veel natuurwinkels en natuurlijk via internet ook te koop!
Check ook eens ons recept voor vegan lasagne als Italiaans eten echt jouw ding is!
Bereidingswijze vegan pizza
Voorbereiding
Doe de cashewnoten in een schaaltje met water en zet weg totdat je deze later nodig hebt.
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Snijd de champignons in dunne plakken en de paprika in dunne reepjes.
De veganistische pizzasaus
Snipper de sjalot en het teentje knoflook. Snijd de tomaten in hele kleine blokjes en zorg dat het vocht uit de tomaten niet verloren gaat.
Verhit de olijfolie in een koekenpan en voeg vervolgens de gesnipperde sjalotjes en knoflook toe. Bak totdat de sjalotjes glazig zijn.
Voeg de tomatenblokjes toe samen met de oregano, de basilicum, peper en zout. Roer goed door.
Laat een paar minuten bakken op middelhoog vuur totdat de blokjes tomaat zacht zijn.
De ‘kaassaus’
Pak een blender of een keukenmachine. Voeg de geweekte cashewnoten, het teentje knoflook, de edelgist, de citroensap, het water, peper en zout toe.
Blend het geheel totdat er een gladde massa ontstaat. De kaassaus moet niet waterig zijn, maar smeerbaar zoals bijvoorbeeld hummus.
Afronding
Verdeel de pizzasaus over de twee kant-en-klare pizzabodems. Smeer goed uit, met de bolle kant van een lepel, totdat de hele bodem bedekt is met een dunne laag.
Voeg nu aan beide pizza’s een paar klodders van de kaassaus toe. Smeer deze uit zodat je op elke pizza een aantal cirkels kaas hebt.
Verdeel nu de plakjes champignon en de reepjes paprika over beide pizza’s.
Doe de vegan pizza’s nu 8 tot 10 minuten in de oven. Of check even de verpakking van de pizzabodems die je gebruikt voor het aantal minuten.
Wacht op de PING en de vegan pizza is klaar! Eet smakelijk!
Wij zijn Thera en Tristan, de gezichten achter Vetjebol. Op Vetjebol vind je handige tips, lekkere plantaardige recepten, mooie en eerlijke kleding en fijne groene hotspots. Volg ons op Instagram voor meer food inspiratie!