We zijn gek op de Japanse keuken. Eerder maakte we al een vegan ramen recept en dit is nog steeds één van ons meest geliefde recept. Maar ook een vegan poké bowl maken we regelmatig. Je kan ‘m helemaal zelf samenstellen, maar in dit recept delen we onze favoriete variant.
Waarom zeewier in je vegan poké bowl?
Een poké bowl is natuurlijk niet compleet zonder zeewier. Sinds begin dit jaar werk ik (Thera) bij The Dutch Weed Burger en hierdoor heb ik zoveel geleerd over dit ‘groene goud’, zoals het ook wel genoemd wordt. Zeewier zit vol vitamines, mineralen, omega-3-6-9 vetzuren en het bevat veel eiwitten, ijzer en calcium. Volgens wetenschappers zou aan de wereldwijde behoefte van eiwitten voldaan kunnen worden door zeewierteelt op een oppervlakte van drie keer de grootte van Portugal. Dit zal dus ontzettend veel land schelen. De vee-industrie neemt 45% van het totale aardoppervlak in beslag. Daarnaast kost het verbouwen van zeewier ook weinig zoet water, terwijl bijvoorbeeld voor 1 kilo rundvlees al 15.500 liter water nodig is. Dus het is duurzaam en goed voor je lichaam. Een goede reden om zeewier misschien iets vaker te gaan eten en zeker om het in de poké bowl te stoppen.
Trek gekregen in sushi? Probeer ons vegan sushi salade recept.
Bereidingswijze vegan poké bowl
Breng ruim water aan de kook voor de rijst. Voeg de rijst toe als het water kookt. Snijd ondertussen de tofu in blokjes. Verhit de sesamolie in een koekenpan en voeg hier de tofu aan toe. Bak goudbruin aan alle kanten. Zorg daarom dat je regelmatig omschept.
Snijd de paprika, komkommer en tomaat in blokjes. Snipper de rode ui.
Heb je sojaboontjes uit de vriezer gekocht, laat deze dan ontdooien in heet water. Als je ze uit een blik hebt, spoel ze dan goed af met water.
Giet de rijst af als deze beetgaar is. Meng de mayonaise en de wasabi goed door elkaar.
Maak dan de bowl op. Voeg eerst de rijst toe, bouw dan de rest van de bowl door op elke plek een ander ingredient neer te leggen. Bestrooi met sojasaus, de wasabi mayonaise, rode ui, de gebakken uitjes en sesamzaadjes.
Eet smakelijk!
Bekijk ook ons recept voor deze lekkere tomaat, champignon curry, of ons recept voor deze Oosterse bowl.
Wij zijn Thera en Tristan, de gezichten achter Vetjebol. Op Vetjebol vind je handige tips, lekkere plantaardige recepten, mooie en eerlijke kleding en fijne groene hotspots. Volg ons op Instagram voor meer food inspiratie!