Inmiddels eten we bijna 5 jaar geen eieren en we missen dit totaal niet. Er zijn namelijk zoveel vegan eivervangers! We hebben een aantal varianten voor je op een rij gezet.
Lees ook ons verhaal waarom wij geen ei eten.
Smaak
Kalamak zout
Kalamak zout is misschien beter bekent als zwart zout. Het bevat veel zwavel en ruikt en smaakt daardoor net als een kippenei. Je hoeft niet veel toe te voegen aan je gerecht om een ei-achtigesmaak te krijgen. Kalamak zout koop je bij een toko of online.
Tofu scramble
In plaats van scramble eggs eten wij tofu scramble. Een perfecte maaltijd als we een brakke dag hebben na een avond met iets te veel biertjes. We eten het meestal op brood, maar het kan ook door de salade. Door de kerriepoeder wordt de tofu gelig, waardoor het heel erg op ei lijkt.
Bekijk hier het recept voor tofu scramble
Bindmiddelen
Banaan
Banaan is naast de lekkere smaak ook een perfect bindmiddel. Prak een banaan door je pannenkoekenbeslag, zo ontstaat er een plakkerige massa en zorg je ervoor dat je pannenkoek lekker stevig is.
Bekijk hier ons recept voor vegan pannenkoeken
Lijnzaad
Met lijnzaad bereik je hetzelfde. Laat lijnzaad een tijdje weken in water en het lijkt net op lijm, zo bindend is het. Je hebt geen ei nodig om een beslag te laten binden. Lijnzaad is neutraler van smaak dan banaan, dus ideaal als je wel de bindende werking wilt, maar niet de zoete smaak van een banaan.
3 PAULY eivervanger
Er zijn ook kant-en-klare eivervangers, zoals deze van 3 PAULY. Dit bevat onder andere maiszetmeel en lupinemeel. Het kan bijvoorbeeld handig zijn door je vegan quiche. Eerlijk gezegd gebruiken wij deze haast nooit, omdat er zoveel natuurlijke eivervangers zijn.
Luchtige textuur
Aquafaba
Aquafaba is het vocht van kikkererwten. Dit zit vol met eitwitten en als je dit opklopt krijg je een stevige schuim. Maak toefjes en plaats het in de oven en je hebt meringue. Bij het traditonele recept wordt ei gebruikt, maar met aquafaba bereik je precies hetzelfde.
Baking soda en appelcider
Voeg een theelepel bakingsoda en een klein scheutje appelcider samen en er ontstaan een chemische reactie die het laat schuimen. Als je dit door je cake doet zorgt dat ervoor dat de cake lekker luchtig wordt.
Glanslaag
Abrikozenjam of suikerwater
Met ei wordt vaak een glanslaag gecreëerd op bijvoorbeeld appelflappen of een quiche. Ook dit is te vervangen voor een vegan variant. Voor zoete gerechten kun je het bestrijken met wat abrikozenjam of suikerwater.
Bekijk hier het recept voor vegan appelflappen
Sojamelk
Bij hartige gerechten werkt een laagje sojamelk heel goed voordat het in de oven gaat. Dit geeft een bruine kleur. Een andere plantaardige melk werkt niet, want hier zit te weinig eitwit in.
Zoveel vegan alternatieven
Een lange lijst met vegan alternatieven voor ei! Veganistisch eten hoeft niet moeilijk te zijn, je moet er een beetje wegwijs in worden en dan word je vanzelf ‘gewoon’ met deze alternatieve producten. Denk jij erover na om (meer) plantaardig te gaan eten?
Bekijk dan ook dit artikel met tips voor beginnende vegans of bekijk deze boeken met handige informatie voor als je net plantaardig gaat eten.
Heb je een vraag over plantaardig eten of iets anders? Laat gerust een berichtje achter!
Wij zijn Thera en Tristan, de gezichten achter Vetjebol. Op Vetjebol vind je handige tips, lekkere plantaardige recepten, mooie en eerlijke kleding en fijne groene hotspots. Volg ons op Instagram voor meer food inspiratie!